Volg ons via
 
 
 

Woningmarkt herstelt langzaam

Woningmarkt lijkt zich te herstellen

De huizenmarkt is nog steeds in beweging. Woningen worden snel verkocht en ook steeds vaker boven de vraagprijs. Daar waar de markt in 2018 overspannen leek te raken in populaire steden, lijkt dit in 2019 zich te gaan uitbreiden naar andere delen van het land. Toch stijgen volgens makelaarsvereniging NVM de huizenprijzen in 2019 iets minder hard dan de afgelopen twee jaar en lijkt de woningmarkt zich langzaam te herstellen. 

Ouderen verhuizen vaker 

Het aantal verhuizingen is al jaren aan het stijgen, maar vorig jaar was die stijging volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zo'n 5 procent minder dan in 2017. Ook werden er 10 procent minder woningen verkocht. Dit ging echter niet op voor mensen boven de 60 jaar. Zij verhuisden iets vaker. Dit is te verklaren door het feit dat zij vaak een woning met flinke overwaarde bezitten of dat zij de hypotheek zelfs al volledig hebben afgelost. Met dit geld kopen zij een andere, vaak kleinere woning en zo houden ze de woningmarkt in beweging. Toch moet hierbij wel een kanttekening geplaatst worden; woningen die specifiek geschikt voor ouderen zijn schaars en nieuwbouw van dit soort woningen blijft achter.

Woningtekort 

Er is nog altijd een woningtekort in Nederland. Wachttijden voor een huurhuis kunnen in sommige steden oplopen tot wel tien jaar. Nieuwbouw laat maar op zich wachten en het streven van 1 miljoen extra nieuwbouw woningen zal met het huidige bouwtempo niet gehaald worden. Nu de hypotheekrente in 2019 naar verwachting licht stijgt maar nog steeds laag is, zal het voor woningzoekenden aantrekkelijker zijn om een huis te kopen. Bovendien kent Nederland nog steeds de hypotheekrenteaftrek en blijft de overdrachtsbelasting laag. Dat en een aantal andere fiscale voordelen trekt potentiële kopers waarschijnlijk eerder over de streep om in 2019 op zoek te gaan naar een woning. 

Toekomstvoorspellingen 

Hoewel de diverse deskundigen zoals makelaarsverenigingen, beleggers en politici er allerlei verschillende meningen op na houden en hun eigen toekomstvoorspellingen doen, lijken zij het in grote lijnen wel met elkaar eens te zijn dat de woningmarkt zich heel lichtjes lijkt te herstellen. Het grote struikelblok is en blijft ook in 2019 het enorme tekort aan betaalbare woningen en daar lijkt zich voorlopig nog geen oplossing voor aan te dienen.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1363
Categorie: 
Bankzaken
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
hypotheek afsluiten tips, waar hypotheek afsluiten, wat is overwaarde, overwaarde huis berekenen