Volg ons via
 
 
 

Latere AOW leidt tot fors inkomensverlies

Later AOW | Een grote groep zestigers stevent af op een (tijdelijk) inkomensgat door de maatregelen van het kabinet.

Een grote groep zestigers stevent af op een (tijdelijk) inkomensgat door de maatregelen van het kabinet.

Als je werkgever (of jijzelf) gezorgd heeft voor een prepensioen of VUT-regeling, dan verwacht je dat je pensioengat hiermee gedicht is. Maar de kans is groot dat je tijdelijk fors minder inkomen ontvangt tot aan je AOW-leeftijd.

De huidige regelingen lopen namelijk meestal tot de dag waarop je de leeftijd van 65 jaar bereikt. Dat was tot voor kort aansluitend op je AOW, maar zoals bekend schuift de AOW-gerechtigde leeftijd nu langzaam op. In de tussenliggende maanden kan je zomaar voor een fikse financiële uitdaging komen te staan. Komt je gezinsinkomen hierdoor onder bijstandsniveau, dan kan het zelfs zo zijn dat je tijdelijk een algemene bijstandsuitkering moet aanvragen.

Als je een uitkering zoals WIA of WW ontvangt, dan is er geen sprake van een gat door de latere AOW datum. De uitkeringen vanuit de sociale zekerheid lopen door tot de dag dat je recht hebt op AOW.

En mocht je een aanvullend pensioen hebben opgebouwd, dan krijg je die in veel gevallen wel vanaf je 65e verjaardag.

Op dit moment bestaat er vanuit de overheid een overbruggingsregeling voor mensen die te maken krijgen met een tijdelijk inkomensverlies. Op de site Rijksoverheid.nl lees je hier meer over. Er zijn namelijk wel voorwaarden waaraan je moet voldoen om hier aanspraak op te kunnen maken. Mocht je recht hebben op deze regeling dan neemt de Sociale Verzekeringsbank vanzelf contact met je op, maar het is handig om vooraf te weten waar je op kunt rekenen. De overbruggingsregeling loopt zoals het er nu uitziet tot en met 2018. De verwachting is waarschijnlijk dat de financiële aanbieders van prepensioenen tegen die tijd het inkomensgat gedicht hebben.

Wees dus goed voorbereid op de financiële consequenties van de opschuivende AOW leeftijd. Ook als het nog even duurt voor jij of je partner deze leeftijd bereiken, kan het verstandig zijn om je opties en rechten te onderzoeken. Zo kun je bijvoorbeeld bij je pensioenfonds informeren of je aanvullende pensioen mogelijk eerder in kan gaan.

De mogelijkheden zijn niet voor iedereen gelijk en een terugval in inkomen is helaas niet voor iedereen te vermijden, maar als je weet waar je aan toe bent kun je je hierop zo goed mogelijk voorbereiden. Een gesprek met een onafhankelijk financieel adviseur is uiteraard ook een goede optie.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2878
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
recht aow, aow leeftijd, aow hiaat verzekering, inkomensgat, overbruggingsregeling