Volg ons via
 
 
 

Waarom een schenking

Waarom een schenking | Tips en voordelen van schenking aan kinderen en kleinkinderen.

Wij Nederlanders zijn best vrijgevig. Jaarlijks schenken we tussen de 4,5 en 5,0 miljard euro aan goede doelen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn Nederlanders daarmee nog altijd koploper in Europa. Een gemiddeld gezin geeft maar liefst 210 euro per jaar weg.

Vreemd is het wel dat we veel minder schenken aan onze eigen kinderen of kleinkinderen. slechts 1 op de 4 Nederlanders doet een schenking aan hun nakomelingen. Schenken we wel dat is dat meestal met een bepaalde bestemming, bijvoorbeeld voor de aankoop van een huis,  auto of het financieren van de studie.
Schenkingsvrijstelling
Schenken kan ook een belastingvoordeel opleveren. Nadat u overlijdt, betalen uw erfgenamen doorgaans belasting over de nalatenschap. Schenkt u het geld terwijl u leeft dan levert dit de begunstigden een interessante belastingvrijstelling (erfbelasting) op. Zo erven de erfgenamen uiteindelijk meer geld. Soms is het verstandig een schenking over meerdere jaren te spreiden om zo optimaal gebruik te maken van de schenkingsvrijstellingen.

De schenkingsvrijstelling bedraagt in 2013 € 5.141 per (pleeg)kind. Dit bedrag mag u dus in 2013 belastingvrij schenken. Bent u gescheiden, let er dan op dat het totale belastingvrije bedrag geldt voor de schenkingen van u en uw ex-partner samen. Naast het jaarlijkse belastingvrije bedrag mag u eenmalig een bedrag tot € 24.676 per kind tussen de 18 en 40 jaar belastingvrij schenken. Van deze schenking moet u wel aangifte doen, waarbij u in de aangifte aangeeft dat u gebruik maakt van de eenmalige vrijstelling.
De papieren schenking
Wilt u wel gebruik maken van de belastingvoordelen van schenken, maar nog niet interen op uw vermogen dan kunt u kiezen voor een papieren schenking. Er wordt dan bij de notaris een schenkingsakte ondertekend waarin u laat benoemen aan wie u wat schenkt. Pas als u overleden bent, krijgt de begunstigde het geld daadwerkelijk.
Plan opstellen
Beschikt u over veel vermogen dan is het raadzaam om een plan op te (laten) stellen om optimaal gebruik te maken van het belastingvoordeel. Bovendien geniet u zo zelf ook nog van het feit dat u het geld geeft aan mensen die u liefheeft. 


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Gast
Hits: 2347
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
Waarom een schenking, tips schenken, voordelen schenken, schenkingsvrijstelling, belastingvrij, schenken kind, schenken pleegkind, schenkingsplan