Volg ons via
 
 
 

Tips voor uw belastingaangifte 2017

Belastingaangifte 2017 | Staat u op het punt uw IB-aangifte te doen? Lees eerst deze belastingtips.

Belastingaangifte 2017 | Staat u op het punt uw IB-aangifte te doen? Lees eerst deze belastingtips.

Voor uiterlijk 1 mei 2018 dient u de aangifte Inkomstenbelasting over 2017 in te dienen. Het  is dus de hoogste tijd voor enkele belastingtips. Hieronder hebben we er 11 voor u op een rijtje gezet. Wist u bijvoorbeeld dat u zelf ook profiteert van doneren aan een goed doel? 

Tip 1: Belastinggeld terugvragen bij vakantiebaantje (klein)kind
Met de eerste tip kunt u uw (klein)kind blij maken. Als hij of zij in 2017 een bij- of vakantiebaantje heeft gehad, kan hij of zij misschien belastinggeld terugvragen. De werkgever heeft namelijk mogelijk sociale premies en belastingen ingehouden over het loon. Zijn deze inhoudingen hoger dan het bedrag dat uw (klein)kind moest betalen na aftrek van heffingskortingen? Dan kan uw (klein)kind dat geld terugkrijgen van de Belastingdienst.

Tip 2: Goede doelen
Goede doelen steunen? Het mes snijdt aan twee kanten. De organisatie is blij met uw gift en zelf kunt u mogelijk genieten van een klein belastingvoordeel. Onder bepaalde voorwaarden zijn giften namelijk aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. De organisatie die u steunt moet namelijk een algemeen nut beogende instelling (ANBI) of een culturele ANBI zijn. Of de instelling de ANBI-status heeft kunt u nagaan bij de Belastingdienst. Houdt u bij giften die u in aftrek wilt brengen wel rekening met het drempelbedrag waarboven giften aftrekbaar zijn en het geldende maximum.

Tip 3: Dividendbelasting van aandelen van uw kind verrekenen
Bezit uw minderjarig kind effecten? Bij de aangifte van het vermogen van uw kind wordt de ingehouden dividendbelasting van het kind verrekend met de inkomstenbelasting die u moet betalen.

Tip 4: Financieringsrente aftrekken bij leegstaande woning
Bent u verhuisd naar een nieuwe woning en staat uw vorige eigen woning nog steeds te koop? De financieringsrente van uw oude woning mag u tot maximaal drie kalenderjaren in de aangifte inkomstenbelasting in aftrek brengen in box 1. Voorwaarde is dat het huis leeg- en te koop staat. Staat de woning na deze drie jaren nog steeds te koop? Dan is de rente niet meer aftrekbaar en geeft u de waarde van de woning en de hypotheekschuld aan in box 3.

Tip 5: Financieringsrente over restschuld aftrekken
Heeft u aan de verkoop van uw vorige woning (voormalig hoofdverblijf) een restschuld overgehouden? Dan kan de financieringsrente over die restschuld aftrekbaar zijn. Indien de woning verkocht is na 28 oktober 2012 kunt u de rente over deze restschuld gedurende maximaal 15 jaren na de verkoopdatum in aftrek brengen in uw aangifte.

Tip 6: Kosten hypotheekadviseur aftrekken
Kosten die rechtstreeks verband houden met het opnemen, verlengen of terugbetalen van een geldlening voor uw hoofdverblijf zijn fiscaal aftrekbaar van het inkomen in box 1. Denk daarbij aan kosten voor een adviseur bij het aangaan van een eigenwoningschuld. Maar ook andere kosten die rechtstreeks verband houden met het aangaan van die schuld behoren hierbij.

Tip 7: Boeterente aftrekken
Heeft u in 2017 boeterente betaald bij het oversluiten of terugbetalen van de eigenwoningschuld voor uw hoofdverblijf? Let dan goed op. Deze boeterente is direct en geheel aftrekbaar in box 1. Aftrek geldt overigens niet voor rente over meegefinancierde boeterente. Rente is aftrekbaar over de oorspronkelijke eigenwoningschuld en niet over de meegefinancierde kosten van oversluiten.

Tip 8: Rente aftrekbaar na scheiding
Belastingvoordeel is waarschijnlijk het laatste waar u aan denkt bij een scheiding. Als uw ex-partner de gezamenlijke eigen woning definitief heeft verlaten blijft de rente voor hem of haar nog twee jaar aftrekbaar (de zogeheten scheidingsregeling). Wel zijn er bepaalde voorwaarden verbonden aan deze regeling.

Tip 9: Vermindering van belasting bij woning in buitenland
Heeft u een woning in het buitenland? Dan kunt u in de belastingaangifte om vermindering van belasting vragen. Dit kunt u doen bij het onderdeel ‘vrijstellingen en verminderingen’. De vermindering bedraagt (kort gezegd) 1,2% van het positieve verschil tussen de waarde van de buitenlandse woning en de schulden daarvoor.

Tip 10: Erfbelastingschulden in box 3
U kunt erfbelastingschulden als schuld in box 3 in aanmerking nemen. Dit kunt u ook doen als u nog geen (voorlopige) aanslag heeft ontvangen.

Tip 11: Vrijstelling voor beleggingen
Voor groene beleggingen geldt in 2017 een extra vrijstelling in box 3. Er geldt voor deze beleggingen een extra vrijstelling van € 57.385 per belastingplichtige (met fiscale partner € 114.770). Daarnaast geldt voor deze beleggingen een heffingskorting van 0,7% van het bedrag van uw vrijstelling in box 3.

In dit artikel heeft u 11 algemene belastingtips gelezen die u bij de aankomende belastingaangifte misschien voordeel opleveren. Voor informatie die aansluit op uw specifieke persoonlijke situatie verwijzen we u naar de website van de Belastingdienst.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 7774
Categorie: 
Belasting
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
belastingaangifte 2017, tips ib aangifte, belastingen, belasting aangifte, aangifte belasting, teruggaaf belasting, hypotheekrente aftrek, aftrek tweede woning