Volg ons via
 
 
 

Vermogensbeheer

Vermogensbeheer | De specialist beheert uw geld en wil een zo hoog mogelijk rendement behalen.

Vermogensbeheer 

Vermogensbeheer houdt in dat u een som geld laat beheren door een specialist, om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Door te beleggen in geschikte aandelen en obligaties, helpt de beheerder de klant bij het realiseren van rendement over zijn kapitaal. Een vermogensbeheerder kan een bank of financiële instelling zijn. Deze accepteren, over het algemeen, bedragen vanaf 100.000 euro. Een aantal nieuwe financiële instellingen biedt tegenwoordig echter ook een dienst van ‘licht vermogensbeheer’ aan voor kleinere geldbedragen, vanaf ongeveer 30.000 euro. Het kapitaal wordt in dit geval vaak niet (volledig) ondergebracht bij de beheerder. De rol van de bank beperkt zich tot het adviseren van de klant, zodat deze het kapitaal zelf kan beleggen. 

Risico’s van vermogensbeheer

Aan het beleggen van geld kleven altijd risico’s. De klant kan zelf aangeven hoe groot risico hij bereid is te nemen. De vermogensbeheerder stelt op basis van de wensen van klant een risicoprofiel op. Het doel van de belegging, het nagestreefde rendement en de tijdspan staan hierin centraal. Hoe hoger het gewenste rendement en hoe korter de tijd om dit te behalen, hoe groter het risico van (groot) kapitaalverlies. De klant ontvangt een ‘financiële bijsluiter’, waarin de risico’s worden gespecificeerd. Een goede vermogensbeheerder kan de mogelijke verliezen beperken door een beursval tijdig te zien aankomen en hier op te anticiperen. Al is in de recente kredietcrisis gebleken dat zelfs de meest respectabele professionals regelmatig verrast worden door stevige koersvallen.

Tips|Kies de juiste vermogensbeheerder

Wanneer u een (groot) geldbedrag wilt beleggen, maar beperkt bent in uw kennis of tijd, is het verstandig uw kapitaal (deels) onder te brengen bij een vermogensbeheerder. Bekijk voordat u in zee gaat met een financiële instelling wel altijd of deze vergunningen heeft van zowel de De Nederlandsche Bank (DNB) als de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Deze toezichthouders controleren of de organisatie financieel gezond is en de omgang met klanten voldoet aan bepaalde voorwaarden. Daarnaast kunt u de in het verleden behaalde resultaten van de organisatie en uw persoonlijke adviseur bekijken. Dit kan inzicht geven in de bekwaamheid van de vermogensbeheerder, maar biedt geen garanties voor toekomstige beleggingen. Verder is het belangrijk dat er een vertrouwensband is tussen u en uw financieel adviseur, hij uw wensen voorop stelt en risico’s duidelijk vastlegt.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2887
Categorie: 
Bankzaken, Financieel selectie
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
vermogensbeheer ing, vermogensbeheer vergelijken, alex vermogensbeheer, vermogen, rente