Volg ons via
 
 
 

Gevolgen AOW bij samenwonen

AOW-uitkering wordt flink gekort bij samenwonen.

Alleenstaande ouderen met een AOW-uitkering die een (nieuwe) partner zijn tegengekomen moeten voor zij gaan samenwonen, goed informeren of hun uitkering niet in gevaar komt. Uit een onderzoek van Plus Magazine blijkt dat tussen de kantoren van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de regels omtrent samenwonen verschillend worden gehanteerd.

Een stel welke een relatie is aangegaan maar toch 'voorlopig' ieder hun eigen woning aanhouden, kunnen door sommige kantoren worden aangemerkt als samenwonend. Dit is mogelijk wanneer men voor elkaar gaat zorgen en meer dan de helft van de week bij elkaar is. De SVB kan in dit geval een korting gaan toepassen op de AOW waardoor men tot 600 euro per maand minder, aan uitkering gaat ontvangen.

De Ouderenbond ANBO is van mening dat de regels voor veel AOW-ers leiden tot grote onduidelijkheid. Ook de SVB heeft dezelfde mening, omdat niet altijd goed vaststaat wanneer men nu werkelijk samenwoont. Bij vier kantoren van de SVB moeten AOW-ers doorgeven wanneer zij twee of meer keer per week bij elkaar blijven slapen. Ook komt regelmatig voor dat de SVB door buren of kennissen 'stiekem' op de hoogte wordt gebracht van samenwonende AOW-ers. Het blijft dus raadzaam om zelf door te geven aan de SVB wanneer men gaat samenwonen. Op die manier wordt in ieder geval een mogelijke boete voorkomen.

Bron: Nu.nl


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2748
Categorie: 
Pensioen
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
aow uitkering, aow, svb pgb, mijn svb, vervroegd pensioen, pensioen aanvragen, vergeten pensioen