Volg ons via
 
 
 

De zorgtoeslag

Zorgtoeslag | Verplicht verzekeren tegen de kosten van de gezondheidszorg.

Vrijwel iedereen in Nederland is verplicht om zich te verzekeren tegen de kosten van de gezondheidszorg. Maar uiteraard is deze zorgverzekering niet gratis. U moet namelijk elke maand een deel van de premie betalen en voor mensen met een laag inkomen, zoals een klein pensioen, is dit niet altijd gemakkelijk.

Omdat deze kosten aanzienlijk kunnen zijn heeft de overheid een systeem bedacht waarbij lagere inkomens deels gecompenseerd worden voor de zorgkosten. Indien u namelijk een laag inkomen heeft krijgt u maandelijks zorgtoeslag. Deze toeslag is afhankelijk van hoeveel u verdient. Er zijn een aantal voorwaarden die bepalen of u in aanmerking voor de zorgtoeslag. Zo mag u niet meer dan €28.482,- (geldt voor 2014) aan inkomsten, zoals uw pensioen, ontvangen. Heeft u een toeslagpartner dan mag u samen niet meer dan € 37.145,- (geldt voor 2014) aan inkomsten ontvangen. Naast het feit dat u toeslag krijgt tot aan een bepaalde hoogte van inkomen, mag u ook niet teveel vermogen, zoals spaargelden en beleggingen, hebben. Het maximale vermogen dat u mag hebben is afhankelijk van uw inkomen én uw leeftijd. Naast het maximale vermogen geldt nog een vrijstellingsbedrag van € 81.360 (geldt voor 2014) voor u en uw partner samen.

Naast het maximale inkomen en vermogen zijn er nog een aantal voorwaarden waaraan u moet voldoen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag:

  • U bent meerderjarig en dus verzekeringsplichtig
  • U hebt recht op toeslagen via uw Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning. Ook uw toeslagpartner dient in het bezit te zijn van de Nederlandse nationaliteit of de juiste verblijfsvergunning.
  • U bent verzekerd volgens de Zorgverzekeringswet en betaalt daarmee premie voor de basisverzekering

Daarnaast gelden er nog aanvullende regels of wordt de zorgtoeslag op een andere manier afgehandeld in een aantal andere situaties. 

Dit geldt in de gevallen waarin u:
  • gemoedsbezwaren heeft
  • u of uw partner in het buitenland woont
  • u in het buitenland werkt maar in Nederland woont
  • in het leger dient
  • in de gevangenis zit
  • niet de Nederlandse nationaliteit hebt
  • minderjarig bent
Indien u wilt weten hoe hoog de zorgtoeslag zal zijn kunt u op de site van de Belastingdienst over toeslagen ook een proefberekening maken. Hiermee kunt u inschatten hoeveel zorgtoeslag u kunt krijgen.

Bron, meer informatie en aanvragen van de zorgtoeslag: Toeslagen.nl

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2842
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
zorgtoeslag, uitbetaling zorgtoeslag, zorgtoeslag wijzigen, zorgtoeslag betaaldata