Volg ons via
 
 
 

Goed omgaan met geld combinatie van goed verstand en gevoel

Als het om geld en bezit gaat reageren veel mensen emotioneel.

Als het om geld en bezit gaat reageren veel mensen emotioneel. Emotioneel reageren kan echter ook voordelen hebben.

Dat de 'homo economicus' niet alleen maar zijn verstand gebruikt, maar ook erg vaak zijn gevoel volgt, heeft de kredietcrisis overduidelijk bewezen. Een belangrijke reden voor de economische neergang van het afgelopen jaar was het overtuigde gevoel van veel beleggers en consumenten dat er een economische neergang zou komen.

Economen doen graag net alsof dit iets nieuws is, maar psychologen weten al heel lang dat de mens niet louter rationeel denkt en beslist. In de afgelopen decennia hebben zij in veel onderzoeken kunnen aantonen dat er vaak irrationele overwegingen ten grondslag liggen aan economische beslissingen.

Een zo’n beroemd onderzoek is de Amerikaanse snoepjesstudie uit 1994 aan de Universiteit van Massachusetts. Proefpersonen moesten met gesloten ogen een rood snoepje proberen te pakken uit schaal A of schaal B. Ze kregen te horen dat in schaal A 9 witte en 1 rood snoepje lagen en dus 10% kans op succes gaf. Schaal B bevatte 95 witte en 5 rode snoepjes en bood dus 5% kans op succes.

De meeste proefpersonen kozen instinctief toch voor schaal B omdat die de meeste snoepjes bevatte. Hierdoor hadden ze het gevoel dat schaal B hen de beste kansen bood. Andere onderzoeken hebben aangetoond dat dit vaker voorkomt bij economische beslissingen, meestal omdat de beslissers op hun gevoel in plaats van hun verstand af gaan. Zo is ook bekend dat de meeste mensen de waarde van hun bezittingen hoger inschatten dan de werkelijke marktwaarde, omdat ze er nu eenmaal ook emotionele waarde aan hechten. Ze vinden hun huis of sieraad of kunstwerk meer waard dan een koper er voor wil geven en houden stug vast aan de vraagprijs.

Hetzelfde geldt ook voor een baan of onderneming waarin veel persoonlijke inzet en emotionele betrokkenheid is geinvesteerd. Als er afstand van moet worden gedaan, dan alleen tegen een hoge prijs.

Is dit nou vreemd en irrationeel? Nee, zeggen veel economen. Want de waarde hoog inschatten en lang vasthouden aan de vraagprijs levert vaak uiteindelijk ook een hogere prijs op. Net zoals vooral blijven investeren in een zaak die anderen l als kansloos zien, soms ook loont. Dus is het juist wel verstandig om het gevoel ook enigszins mee te laten spreken in geldzaken.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Robert
Hits: 1052
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
geldzaken, huishoudboekje, bespaartips, geld, de belegger, beleggers