Volg ons via
 
 
 

Zuid Holland - Duinpolderroute

Duinpolderroute | fietsroute door de duinen tussen Katwijk en Wassenaar

De duinen tussen Katwijk en wassenaar vormen een weldadige oase van rust. Het is er verboden voor auto's en alleen aan de horizon zijn dorpen en steden te zien. Het duinlandschap is het domein van de natuur en van fietsers en wandelaars. Toch heeft de mens er wel degelijk veel invloed op gehad. Zo worden de duinen gebruikt voor drinkwaterwinning waardoor de bodem sterk is verdroogd en de vegetatie is verschraald. In de 19e eeuw waren er veel meer duinbeken en meertjes te vinden.

Een totaal andere aanslag op de duinen pleegden de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Uit vrees voor een invasie bouwden ze een verdedigingslinie langs de kust. Bunkers op duintoppen en resten van een anti-tankgracht herinneren daar nog aan. Ondanks alle aanslagen blijven de duinen een schitterend natuurgebied, dat in alles afwijkt van het landschap in de rest van Holland. Neem alleen al het reliëf: hier liggen 'heuvels' van 30 meter, terwijl polders een paar kilometers meer landinwaarts zich ver onder de zeespiegel bevinden. Als u Katwijk binnenrijdt, maken de rust en ruigheid van de duinen plaats voor drukke cultuurlandschappen: tuinbouw bij Rijnsburg en weilanden ten noorden van Wassenaar.

  • Duinpolderroute
  • Afstand: 24 kilometer
  • Markering: Zeshoekig bord (ANWB)Startplaats: o.a. Katwijk, Rijnsburg en Wassenaar
Bron: ANWBAfbeeldingen
  • Duinen.jpg
Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3489
Categorie: 
Fietsroutes
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
duinpolderroute, fietsroute, fietstocht, fietsen zuid holland, fietsen duinen, fietsen katwijk