Volg ons via
 
 
 

De paddenstoel, wegwijzer voor veel fietsers

ANWB paddenstoel | Wegwijzer voor fietser

De wegwijzer voor met name fietsers, de paddenstoel, is niet meer uit ons landschap weg te denken. Menig fietstocht gaat van paddenstoel tot paddenstoel. In ons land staan er meer dan 5500 van deze ANWB-wegwijzers. In 1895 verscheen de eerste houten wegwijzer. Deze stond langs de route Rotterdam-Utrecht. De paddenstoel is bedacht en gemaakt door de ANWB en is een ontwerp van de Baarnse ingenieur Leliman.

De eerste werd in 1919 neergezet in de omgeving van Baarn. In het begin bevestigde men houten plaatjes op de betonnen paaltjes maar deze waren erg aan vernielingen onderhevig. Vanaf 1927 begon men met het aanbrengen van een stalen kap over de betonnen kop, met zwarte teksten op een witte ondergrond. In 1936 deed men proeven met aluminium platen maar deze waren erg kostbaar en tevens kwetsbaar.

Vlak na de oorlog begon de ANWB met opnieuw een ander model. Deze waren vierkant met verticale zijvlakken. Ook die werden in 1955 weer vervangen door een kop met schuine zijden. De kunststofkap met de tekst in het materiaal kwam in 1982 en vanaf 1998 is de paddenstoel gemaakt van milieuvriendelijk materiaal en zijn de kappen rood -wit.

Een paddenstoel is nog best een kostbare aangelegenheid. Per stuk komt deze inclusief het plaatsen op 900 euro.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 4281
Categorie: 
Fietsnieuws
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
fietsknooppunt, fietstocht, fietsroute, routeplanner