Volg ons via
 
 
 

Hoe kwamen we aan de fiets

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Hoe kwamen we aan de fiets

Het ontstaan van onze fiets begon bij de Duitse uitvinder baron Karl von Drais in 1818. Hij was ook de bedenker van onder meer de schrijfmachine, de periscoop, tenderwagon en snelkookpan. Hij had zelf een hekel aan lopen en kwam op het idee van de houten loopmachine met twee wielen, een zadel en een stuur. Hij vroeg hier patent op aan en noemde het de Laufmaschine of Draisine. Later werd dit ontwerp door velen verder uitgewerkt, o.a. veertig jaar later, door een Franse smid die de trapper uitvond en na nog meer uitwerkingen kwamen daar de freewheelnaaf, het ijzeren frame en de terugtraprem bij.

Toen werd het rijwiel een must voor iedereen want wat was er makkelijker om je snel, goedkoop en met niet teveel kracht door het land te bewegen. In het begin zat de trapper nog aan het voorwiel waardoor men erg snel moest trappen, daarna werd nog het voorwiel groter gemaakt met als gevolg dat je soms wel op een hoogte van twee meter op je fiets zat. Dat werd al gauw te gevaarlijk gevonden en een Engelsman kwam op het idee om voor de aandrijving een ketting te gebruiken. Daarmee was eigenlijk de fiets zoals wij deze kennen, geboren. Rond de eeuwwisseling kwamen er nog speciale sportfietsen waarop mannen wedstrijden konden gaan houden. Dat bracht in 1903 twee Fransen op het idee, een wedstrijd voor fietsers door geheel Frankrijk te organiseren.

En in 1903 was dan ook de allereerste Ronde van Frankrijk over een lengte van 2428 kilometer, een feit. De eerste twee jaar is deze gewonnen door de schoorsteenveger Maurice Garin. Later werd er nog veel en vaak aan de fiets gesleuteld. De overheid voerde belasting in op het fietsen, zoals in 1924, 3 gulden per jaar. Was er betaald dan kwam er een fietsplaatje achterop de fiets. Werklozen kregen een gratis fietsplaatje maar dan met een gat er doorheen geboord. en de fiets werd steeds vaker het middelpunt van ongevallen.
 
De fiets is steeds verder ontwikkeld zoals deze nu in de winkel staat, met voorvorkvering, led-verlichting en boordcomputer. En na al die vele jaren is fietsen nog steeds razend populair.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 4241
Categorie: 
Fietsnieuws
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
Tour de France, Karl von Drais