Volg ons via
 
 
 

Grote groei fiets- en wandel-gps

Meer dan 2,5 miljoen gps-fiets- en -wandelroutes online

Het aantal fiets- en wandelroutes dat gratis van internet kan worden gedownload, heeft zich enorm ontwikkeld. Uit onderzoek door MrGPS blijkt dat er in januari 2013 meer dan 2,5 miljoen routes gratis te downloaden zijn. Benelux en Duitsland zijn koplopers op het gebied van routes. Vooral 50-plussers ontdekken de nieuwe manier van recreëren met de gps. 

De routes zijn te vinden op verschillende portal-sites. Binnen Europa zijn de grootste gpsies.com (circa 800.000 routes) en Routeyou.com (circa 600.000 routes). Wereldwijd spant Wikiloc.com de kroon, met meer dan 1 miljoen routes. De meeste routes zijn voor het recreatief wandelen en fietsen. Ook voor de motorrijder is er veel te vinden. Maar er zijn gps-routes voor allerlei toepassingen: van skeeleren, schaatsen, skiën en paardrijden tot bergtochten met een muilezel aan toe. 

MrGPS zoekt de verklaring voor dit grote aantal in het feit dat steeds meer mensen de mogelijkheden van het navigeren met de gps ontdekken. Zoals het opnemen van een route.

“Eenmaal een mooie route gelopen of gefietst is het kinderspel die met de rest van de wereld te delen”, aldus Hans Vaessen, oprichter MrGPS. “Zo ben je niet meer afhankelijk van de lokale VVV maar ga je op websites of via de social media op zoek naar mooie tochten in de buurt van je camping. Maar ook in eigen land wordt het zo steeds gemakkelijker ook in een onbekende regio een mooie wandeling of fietstocht te maken”. 

Opvallend is ook dat meer dan de helft van de actieve gebruikers 50 jaar of ouder is. “Dat is een sterk groeiende groep, met veel vrije tijd en vaak een prima gezondheid en sportieve levenshouding”. Ook de groei van het aantal e-bikes lijkt een rol te spelen. “Niet alleen omdat men grotere afstanden aflegt, ook omdat je met zo’n gps makkelijker de oplaadpunten kunt vinden. Of gewoon, waar je je auto had geparkeerd”. 

Toch merkt Vaessen dat het eerste begin voor veel gebruikers nog knap ingewikkeld kan zijn en dat zo’n apparaat na aanvankelijk enthousiasme amper gebruikt in de la verdwijnt. Vandaar dat hij, samen met de ANWB, een vier uur durende videocursus ‘Op pad met de Garmin GPS’ ontwikkelde waarin alle mogelijkheden stap voor stap uitgelegd worden.  De cursus wordt tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Amsterdam (9-10 februari) gelanceerd.

Voor meer informatie en links naar de vele routesites en -planners: www.mrgps.nl


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2534
Categorie: 
Fietsnieuws
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
gps wandelen, gps fiets, fietsroutes gps, routes gps, garmin edge, navigatie, gps wandeling