Volg ons via
 
 
 

Proef met verwarmde fietspaden

Verwarmde fietspaden | Geen gladheid meer door sneeuw en ijs

Om fietspaden in de toekomst sneeuw- en ijsvrij te houden worden er in de gemeente Zutphen en in de provincie Utrecht proeven genomen met verwarmde fietspaden. Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond zijn erg ingenomen met de aangekondigde plannen. Verwarmde fietspaden zullen er zeker toe bijdragen dat er tijdens de winterperiode duizenden minder gewonden zullen vallen als gevolg van gladheid.

Het Advies- en ingenieursbureau Tauw  onderzoekt momenteel de mogelijkheden om fietspaden te kunnen verwarmen. Men wil via Warmte Koude Opslag (WKO) de warmte in de zomermaanden opslaan om deze in de winterperiode te kunnen gebruiken. Het asfalt zal daardoor in de zomer koeler worden en in de winter juist warmer. De laatste jaren is het systeem van warmteopslag al veelvuldig toegepast in woningen, kantoren en ondermeer in kassencomplexen. Een ander bijkomend voordeel van verwarmde fietspaden is dat er minder strooizout gebruikt zal worden. Uiteraard moet er flink geinvesteerd worden om fietspaden te verwarmen. Anderzijds levert het een groot aantal minder gewonden op, dus minder zorgkosten én minder gebruik van strooizout, dus ook minder vaak asfalteren. 

Bron: De Telegraaf


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2267
Categorie: 
Fietsnieuws
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
verwarmde fietspaden, fietspaden kaart, fietspaden veluwezoom, fietspaden nederland, fietspaden routeplanner