Volg ons via
 
 
 

Havelradweg | Fietsroute van het Jaar

Havelradweg | Prachtige route door Potsdam en metropool Berlijn.

De Havelradweg bij Berlijn is in 2012 uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar.

De Havelradweg loopt vrijwel geheel door het voormalige Oost-Duitsland en volgt de rivier de Havel vanaf de bron tot aan de monding in de Elbe. Al fietsend over autoluwe en autovrije fietswegen passeer je talrijke meren, doorkruis je bossen en natuurgebieden en fiets je door prachtige stadswijken. Ook voert de route door metropool Berlijn en door Potsdam, het vroegere centrum van Pruisen met zijn paleizen, parken en tuinen. 

Oude sfeer

Een charmante karaktertrek van de ‘Radweg’, is dat je aan de andere kant van het inmiddels opgehaalde IJzeren Gordijn een sprongetje terug in de tijd maakt. ‘Vooral in de stadjes en dorpjes kun je de sfeer van het vroegere Oost-Duitsland nog goed proeven’, aldus het juryrapport. 

Hollandse wijk 

Het fraaie Potsdam met onder meer 'de Hollandse wijk' uit de 18e eeuw, het parklandschap tussen Potsdam en Spandau en het merengebied bij de bron van de rivier maken de Havelradweg bijzonder. Verder biedt de route de mogelijkheid een uitstapje te maken in of rondom Berlijn, zoals het fietsen van deMauerradweg langs de Berlijnse Muur. 

Kwaliteitsroutes

De Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs, die daarmee de ontwikkeling van kwaliteitsfietsroutes wil stimuleren. De jury, bestaande uit fietsreisjournalist Bert Sitters, oud-routemaker Wouter Bazen en fietsgidsauteur Luc Oteman, nomineerde naast de Havelradweg ook Yorkshire Wolds in Engeland en Netwerk Bourgondië in Frankrijk. Deze drie routes zijn door juryleden ‘nagefietst’ en getoetst aan 18 kwaliteitscriteria. Alleen vrij recente routes of routes die onlangs ingrijpend zijn gewijzigd, komen voor de uitverkiezing in aanmerking.


Afbeeldingen
  • fr 1.jpg
Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 4684
Categorie: 
Fietsroutes
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
havelradweg, fietsen door berlijn, fietsen in duitsland, fietsen, fietstocht plannen