Volg ons via
 
 
 

Fietsonderhoud - doe het zelf

Meeste fietsonderhoud eenvoudig zelf te doen.

De huidige economische crisis heeft ons ook aan het werk gezet, als het gaat om fietsreparatie en fietsonderhoud. Althans, dat is de conclusie van winkelketen Halfords. Zij zien dat de consument steeds vaker doe-het-zelf artikelen koopt voor het fietsonderhoud. Volgens Halfords Nederland is er ook een flinke stijging te zien in de verkoop van fietsonderdelen.

De Nederlander bespaart dus duidelijk, door ook zelf aan de slag te gaan. Bandenplakken, een standaard aanzetten of remkabels vernieuwen zijn allemaal klusjes die je vrij eenvoudig zelf kunt verrichten. De ketting is ook één van die fietsonderdelen die vrij veel aandacht verdient. Er is uiteindelijk niets vervelender dan een piepende of knarsende ketting.

Een fietsketting kun je het beste met olie smeren. Hoe vaak dit moet gebeuren hangt een beetje af van hoeveel fietstochtjes je maakt. Na enkele uren in de regen te hebben gefietst is het vaak nodig om even de ketting te smeren, maar ook bij mooi weer kan een ketting droog komen te staan en dan doet een beetje olie weer wonderen.

Maak geen gebruik van de gewone huis-tuin-en keuken olie maar neem een zeer goede kettingolie. Deze is uiteraard wat duurder in aanschaf maar deze is ook veel zuiniger in gebruik. Druppel of spuit de olie gelijkmatig bovenop de zijplaatjes van de ketting, liefst links en rechts, terwijl je de ketting achteruit draait. Smeer vooral zuinig. Niet zoveel dat je met een lap de overtollige olie weer moet wegvegen. Dan druk je namelijk ook het vuil tussen de schakels. Smeer wel regelmatig. Om de paar honderd kilometer is bij normaal gebruik aan te raden.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 8467
Categorie: 
Fietsnieuws
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
cursus fietsonderhoud, fietsen, fietsen online, ketting smeren mtb, fietsonderhoud ketting