Volg ons via
 
 
 

Mechelen (B) - Dierenpark Planckendael

Dierenpark Planckendael | Een jong, ruim en open wandelpark met grote dierenverblijven.

De Antwerpse dierentuin werd gesticht op 21 juli 1843 met als opdracht de zoölogische en botanische wetenschappen te bevorderen. Jacques Kets, bekend zoöloog en plantkundige, werd de eerste directeur. In 1844 werd de Maatschappij het predikaat “Koninklijke” toegekend en werd het de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA).

In 1956 kocht de KMDA het landgoed Planckendael aan en werd het op die manier gered van een dreigende verkaveling. Waarschijnlijk was Planckendael oorspronkelijk een Romeinse nederzetting te midden van een waterrijk landschap. Het is pas in 1780 dat het landgoed voor het eerst onder de naam Planckendael in de archiefstukken voorkomt en het is in datzelfde jaar dat het kasteel aan de hoofdingang van het park gebouwd werd in sobere rococostijl.

Wat later opende het park zijn deuren voor het publiek. Aanvankelijk was de belangstelling klein en beperkte middelen maakten ook slechts een langzame uitbouw mogelijk. Toch groeide Dierenpark Planckendael.

In 1985 werd een herstructureringsplan opgemaakt waarbij het dierenpark verder uitgebouwd werd tot een jong, ruim en open wandelpark met grote dierenverblijven. Dit volwaardige, moderne dierenpark vormt een perfecte aanvulling bij de Antwerpse Zoo, de historisch gegroeide, wereldvermaarde dierentuin in het hart van een grote stad.

Bovendien vullen beide dierenverzamelingen elkaar aan, zodat je beide parken kan bezoeken zonder de indruk te krijgen tweemaal hetzelfde te zien.

Samen met het natuurreservaat `De Zegge` te Geel en het `Flanders Congress & Concert Centre` naast de Zoo, vormen beide dierentuinen de ideale combinatie om de bestaansreden van de KMDA, namelijk `Natuurbehoud`, waar te maken en uit te dragen naar een zo ruim mogelijk publiek.

In Planckendael wordt geprobeerd de dierenverblijven zo goed mogelijk in te passen in het landschap. Sommige delen van het park blijven onaangeroerd, zodat je er het hele jaar door wilde bloemen en planten kan vinden.

Planckendael herbergt niet enkel exotische dieren zoals neushoorns, bizons en allerlei antilopensoorten. Er gaat ook heel wat aandacht naar dieren uit de eigen streek. Door hun teruggetrokken levenswijze of hun zeldzaamheid krijg je deze dieren in de natuur bijna niet te zien. In Planckendael kan je er verschillende ontmoeten. Want daar zwemmen Europese bevers, zweven sierlijke ooievaars, spelen otters in het water en slapen dassen in hun hol.

  • Leuvensesteenweg, 582
  • Muizen-Mechelen
Openingstijden:
Dagelijks geopend vanaf 10.00, sluitingstijden variëren.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1625
Categorie: 
Uitjes over de grens
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
dierentuin, planckendael zoo, dierenpark planckendael mechelen, dierenpark, dierentuin antwerpen