Volg ons via
 
 
 

Augustinusga - Vijvertuin De Waterjuffer

Vijvertuin De Waterjuffer | Een tuin van liefhebbers voor liefhebbers.

Vijvertuin de Waterjuffer in Augustinusga is een tuin van liefhebbers, voor liefhebbers. Zo beschrijven wij (Hans en Annie Veenstra) onze vijvertuin.

Al jarenlang is het een grote passie van ons om in de tuin bezig te zijn. Sinds 1998 ontwikkelden we drie vijvers en toen de belangstelling voor dit unieke stukje natuur alsmaar toenam besloten wij om onze tuin open te stellen voor publiek. We willen graag mensen mee laten genieten. Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby. We zijn begonnen met een grote natuurvijver. Deze vijver wilden we zo natuurlijk mogelijk houden.

Gaandeweg raakten wij ook geinteresseerd in Koi karpers. Om meer te weten te komen over Koi zijn we veel gaan lezen over deze vissoort. Toen raakten we zo enthousiast dat we hier een speciale Koi vijver voor hebben aangelegd. We hebben inmiddels 21 Koi's zwemmen. De Koi’s die bij ”de Waterjuffer” te zien zijn, zijn in de loop van de tijd erg gegroeid en hebben stuk voor stuk opvallende kleuren. In de natuurvijver van "de Waterjuffer" zwemmen alleen goudwindes en de sluierstaartachtige shubunkins. Deze soorten zwemmen vaak achter elkaar aan, waardoor je ze vanaf de kant prachtig kan zien. Bij de derde vijver van de vijvertuin, zijn volop kikkers en salamanders aanwezig maar je ziet ze bijna niet. Dit is een vijver die niet speciaal voor vissen is aan gelegd, maar waar in het bijzonder de aandacht wordt gericht op de dieren die op of rond het water leven. Toch blijft het bij"de Waterjuffer" niet alleen bij vijvers. Met name het gedeelte rondom de Koi vijver heeft een Japanse uitstraling. De Koi is van oorsprong een Japanse vis. We proberen daarom zo veel mogelijk in die stijl te blijven.

In ons arboreteum staan ongeveer 75 verschillende boomsoorten.  Dit gedeelte van de tuin is opgedeeld in bladhoudende en bladverliezende bomen. We hebben een aantal heel speciale soorten, zoals de mammoetboom, een boom die wel tweehonderd meter hoog en achtmeter dik kan worden. Andere voorbeelden van speciale boom soorten zijn de tulpenboom en verschillende cryptomeria soorten. Toch hebben we ook normale soorten in de tuin staan de spar, de den en de lariks ontbreken bijvoorbeeld niet. De insteek blijft echter om aparte, unieke soorten in de tuin te laten zien. 

Verder heeft "de Waterjuffer" een theeschenkerij, bezoekers konden altijd al een kopje koffie of thee bij ons drinken, maar ook mensen die niet bij de tuin willen kijken, zijn nu welkom om iets te komen drinken. We hebben ongeveer 60 zitplaatsen gecreerd, waar bezoekers rustig hun bakje koffie of thee kunnen nuttigen. Er is een galerie/winkeltje met woon en tuin decoratie en logies met ontbijt voor 4 personen.

Voor meer info: www.vijvertuindewaterjuffer.nl


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3081
Categorie: 
Friesland
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
tuinen, vijvers, tuinaanleg, tuinonderhoud, koi, koikarpers, vijver tuin, aanleg vijver