Volg ons via
 
 
 

Uden - Museum voor Religieuze Kunst

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Het '''Museum voor Religieuze Kunst''' werd in 1973 opgericht. De toen nog bescheiden collectie werd tentoongesteld in een vrijgemaakte vleugel van de abdij Maria Refugie van de zusters Birgittinessen aan de rand van Uden. In de loop der jaren is de collectie expansief gegroeid, werd het museum diverse malen uitgebreid en verrijkt met een kruidentuin. De laatste verbouwing vond plaats in het voorjaar 2005. In de geheel gerenoveerde abdijvleugel wordt tot 2007 een deel van de collectie middeleeuwse beelden van het Rijksmuseum Amsterdam te Amsterdam getoond. Het Museum heeft nieuwbouwplannen, waarmee naar verwachting in 2007 een begin zal worden gemaakt.

Aanvankelijk bestond de collectie uit de verzameling van het bisdom 's-Hertogenbosch, preciosa van de zusters Birgittinessen en een groot bruikleen middeleeuwse beelden van het Rijksmuseum. Hiermee werd de basis gelegd voor de huidige collectie die in hoofdzaak een Zuidnederlandse en Brabantse signatuur draagt. Het museum herbergt een grote verzameling middeleeuwse beelden, een groep zeer zeldzame monstransen van rond 1500, een omvangrijke collectie volksdevotie, waaronder tienduizenden bidprentjes, en een groot aantal stukken, dat de geschiedenis van de abdij en van de regio belicht. Bijzonder zijn ook de deelverzamelingen iconen en hedendaagse religieuze kunst, die wegens ruimtegebrek overigens niet altijd getoond kunnen worden.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1539
Categorie: 
Noord-Brabant
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
beelden, bidprentjes, monstransen, iconen, kunst