Volg ons via
 
 
 

Hoog Soeren - Wildpark het Aardhuis

Wildpark het Aardhuis | Pittoresk stukje Oranje geschiedenis binnen het terrein van Kroondomein Het Loo.

Het AARDHUIS dankt zijn naam aan de Aardmansberg waarop het AARDHUIS is gebouwd. Dit is een pittoresk stukje Oranje geschiedenis binnen het terrein van Kroondomein Het Loo nabij Hoog Soeren (Apeldoorn).De Aardmansberg is bijna het hoogste punt van de Veluwe (+102 m NAP).

In 1861 gaf Z.M. Koning Willem III (1817-1890) opdracht tot de bouw van het pand. Het doel was om dit te gebruiken voor bijeenkomsten met militaire autoriteiten en als plaats om te rusten tijdens de jacht. Na zijn dood werd het accent door Z.K.H. Prins Hendrik (echtgenoot van Koningin Wilhelmina) meer op de jacht gelegd. Hierdoor ontstond de aanduiding "Jachtchalet".

Gedeeltelijk is het gebouw nog ingericht als jachtchalet. Veel herinnert aan Koning Willem III en aan Prins Hendrik. Authentiek zijn de trapopgang, de grote zaal met bijzonder plafond en de stijlkamer waarin zich histroische meubels, schilderijen, jachtwapens en geweien van belangrijke herten bevinden.

Na royale en rampzalige tijden te hebben doorstaan is het AARDHUIS ruim 20 jaar geleden ingericht als museum / bezoekerscentrum waar u het koninklijk karakter nog steeds terug kunt vinden. Dit kunt u o.a. zien in de zgn. stijlkamer die koning Willem III helemaal heeft ingericht in het teken van de jacht.

In het Wildpark kunt u op eigen gelegenheid wandelen. Via geel gemarkeerde paaltjes komt u langs de mooiste plekjes. Deze wandeling duurt circa. 1 uur. Wanneer u alleen de wandeling wilt maken zonder het museum te bezoeken, is er ook toegang verschuldigd. U koopt een entreebewijs voor het museum en voor het Wildpark. Dit is niet gescheiden. Het is niet toegestaan met de fiets of met de auto het park in te gaan. Aangelijnde honden zijn in het Wildpark toegestaan. Meer info: www.aardhuis.nl


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1413
Categorie: 
Gelderland
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
wildpark, aardhuis, kroondomein het loo, roofvogels, wild, jachtchalet, aardmansberg