Volg ons via
 
 
 

Middelburg - Abdijtoren De Lange Jan

Middelburg | Als het weer meewerkt kun je vanaf de Lange Jan meer dan alleen heel Walcheren zien liggen...

De Lange Jan staat in het centrum van Middelburg. Het is even klimmen: 207 treden om precies te zijn, maar het uitzicht is zeker op heldere dagen deze inspanning dubbel en dwars waard. De toren van de Lange Jan is 90,5 meter lang. Als het weer meewerkt kun je vanaf de Lange Jan niet alleen heel Walcheren zien liggen, maar ook een gedeelte van de omringende Zeeuwse eilanden.

Abdij en de Lange Jan


De Abdij telt twee, eigenlijk drie, kerken. Te weten de Koorkerk, de Nieuwe kerk en daar tussen de Wandelkerk of het Auditorium. Aanvankelijk was er één Abdijkerk. De huidige kerkgebouwen ontstonden rond 1300. De Nieuwe Kerk werd na een brand in 1568 herbouwd. De Lange Jan dateert uit de veertiende eeuw. De romp is bekleed met ledesteen en heeft een achtkantige vorm. De bovenzijde en met name de spits zijn diverse malen door brand verwoest. Zo in 1568, 1712 en 1940. De laatste brand was de meest ingrijpende. Middelburg kwam op 17 mei 1940 in de vuurlinie te liggen en werd door de Duitsers in brand geschoten. Een combiniatie van beschietingen en bombardementen verwoestte toen de binnenstad.

Het grootste gedeelte van het Abdijcomplex en de Lange Jan werd verwoest. Al op 8 augustus 1940 ontving architect Jan de Meyer uit Amsterdam van het Middelburgse gemeenstebestuur de opdracht tot restauratie van de toren. De bovenbouw werd weliswaar iets anders dan voor de vernieling herbouwd (zo staan de wijzerplaten niet meer los), maar het is toch een heel geslaagde reconstructie te noemen. De officiële heropening van de toren vond plaats op 11 juni 1955. De torenspits eindigt in een keizerskroon, die teruggaat op Maximiliaan van Oostenrijk.

Overigens danken de Middelburgers hun bijnaam aan de Lange Jan. Eens, in een ver verleden moet een inwoner van de Zeeuwse hoofdstad (die vermoedelijk te diep in het glaasje had gekeken), het schijnsel van de maan op de toren voor vlammen hebben aangezien... De gealarmeerde brandweer kon gelukkig weer onverrichter zake naar huis vertrekken. Sindsdien heten de Middelburgers ’Manenblussers".

  • Abdijtoren de Lange Jan
    Onder de Toren 1
    4331 BD Middelburg

Bron en meer info: www.zeelandatracties.nl


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2854
Categorie: 
Zeeland
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
abdijtoren middelburg, lange jan zeeland, toren middelburg, kerk middelburg