Volg ons via
 
 
 

Zevenaar - Stenen bakken in de Panoven

De Panoven heeft de eer, het eerste Nederlands baksteen/dakpanmuseum te zijn.

Recreatieoord De Panoven (Zevenaar) is een goed bewaard stukje industrieel erfgoed, uniek voor Europa. Hier worden op ambachtelijke wijze dakpannen, stenen en estriken gevormd en gebakken in een ronde zigzag oven. Deze oven en de daarachter liggende droogloods staan sinds 1985 op de Rijksmonumentenlijst.

De Panoven heeft de eer, het eerste Nederlands baksteen/dakpanmuseum te zijn.

Van 1860 tot 1983 werden in de Panoven op ambachtelijke wijze stenen gebakken. Sinds 1985 zijn de ronde zigzagoven en de daarachter liggende droogloods op de Rijksmonumenten lijst geplaatst ;de andere loodsen zijn om exploitatie redenen daar bewust uitgehouden. Het authentieke steenbakkersbedrijf is nog volledig intact gebleven.

Zo kunt u de oude Aberson vormbakpers uit 1905 nog volop aan het werk zien (op afspraak). Met de kleine pers (K800) worden op aanvraag stenen gemaakt (leuk voor iedere leeftijd), hetgeen men op een plankje mee naar huis kan nemen.

De kerncollectie is gericht op de baksteen/dakpanhistorie van de Panoven vanaf 1860 tot en met vandaag. Daarbij worden er uitstapjes gemaakt door de eeuwen heen beginnend vanaf de Romeinse tijd naar vandaag en de toekomst in.  Meer info: www.panoven.com


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Robert
Hits: 1993
Categorie: 
Gelderland
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
de panoven, dakpanmuseum, dakpannen, dakpan, museum in nederland