Volg ons via
 
 
 

Valkenburg - Steenkolenmijn

Steenkolenmijn Valkenburg | “Op zoek naar Het Zwarte Goud!”

Steenkolenmijn Valkenburg

Gefascineerd door verhalen van vroeger over het werken in de mijn? Wil je je kleinkinderen laten zien hoe het leven van de zeven dwergen van Sneeuwwitje in werkelijkheid was? Ontdek de wereld van de mijnbouw in een mysterieuze ondergrondse omgeving, in Zuid Limburg.

Steenkool noemde men ook wel ‘Het Zwarte Goud’. Steenkool was de allerbelangrijkste brandstof om mee te koken en om je huis te verwarmen. Heel wat mensen werkten vorige eeuw in de Limburgse mijnen. Koempels, werden die mijnwerkers genoemd. En dat werk – héél diep onder de grond – was geen pretje.

Ze moesten kruipen, het was er bloedheet en er was ontzettend veel herrie. Die koempels zagen er gitzwart uit van al dat stof. Héél zwaar werk dus, met grote machines en zelfs ondergrondse treinen. In de Steenkolenmijn Valkenburg kun je zien hoe dat allemaal was. Waar steenkool vandaan komt. Daar vertellen echte koempels jou hun sterke verhalen, en hoe dat allemaal ging. Ze laten ook een film zien. Diep in de grotten krijg je dus een idee over hoe het vroeger was in de Limburgse mijnen en kun je luisteren naar al die spannende verhalen over Het Zwarte Goud.

Steenkolenmijn Valkenburg – Daalhemerweg 31 – 6301 BJ Valkenburg aan de Geul
Een rondleiding duurt circa 75 minuten.

Kijk op www.steenkolenmijn.nl voor de actuele openingstijden.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1310
Categorie: 
Limburg
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
steenkolenmijn nederland, fluweelengrot, steenkolenmijn valkenburg adres, steenkolenmijn valkenburg