Volg ons via
 
 
 

Baarn - Kasteel Groeneveld

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Kasteel Groeneveld is ontstaan in de traditie van de 17de en 18de eeuwse landgoederen. In die tijd was het gebruikelijk voor rijke stedelingen, voornamelijk Amsterdammers, om een ’buiten’ aan te schaffen. Deze huizen lagen vaak op de grens van de hoge droge zandgronden en de lage natte veengronden. Bekend zijn de buitens in het Gooi en in de kuststrook.

In wezen waren de buitenplaatsen zomerhuizen. Dat geldt ook voor Groeneveld, dat vermoedelijk gebouwd is op de fundamenten van een boerenhofstede. Marcus Mamuchet kocht in 1696 een stuk grond in Baarn en liet in 1710 Kasteel Groeneveld bouwen. Dat bestond toen uit het middengedeelte van het hoofdgebouw en de twee bijgebouwen: koetshuis en oranjerie. De zijvleugels dateren van omstreeks 1760.

 

Engels landschapspark
Landgoed Groeneveld is lang en smal. Eigenaars in de 17de en 18de eeuw maakten graag een groots gebaar in de lengte richting van hun landgoed. De lange oprijlaan getuigde van subtiele intimidatie van gasten.

De parktuin werd aangelegd in de strenge Hollandse Barokke stijl, afgeleid van de Franse Stijl. Kenmerkend zijn de geometrische vormen.
Eind 18de en begin 19de eeuw werd het park omgevormd naar de Engelse landschapsstijl. Kenmerken van deze stijl zijn: waterpartijen, beken, slingerende paden, heuvels, boompartijen en solitaire bomen. Na 1830 werd de verandering echt goed ingezet. De beek was het leidende principe. De partijen rode beuken markeren belangrijke elementen of overgangen in het park. Ze staan iets hoger, waardoor ze nog meer imponeren.

In de 19de eeuw is ook een ijskelder aangelegd. IJs dat uit de vijver werd gezaagd werd van bovenaf naar beneden gekieperd en onder stro bleef het wel twee jaar goed. Hiermee werd ’s zomers fruit, groente, vlees en wijn gekoeld. Tegenwoordig wordt de kelder bewoond door de grootoor-vleermuis.

 

 

Van 1976 tot 1981 is het park ingrijpend gerestaureerd. Er was toen al zo’n 100 jaar niets aan het landgoed gedaan, en de laatste 40 jaar was het echt verwaarloosd. Landschaparchitect Michael van Gessel heeft geprobeerd enkele essenties van de Franse en de Engelse stijl in elkaar te schuiven. De lange zichtlanen verwijzen naar de strengere Barokstijl. De weer vrijgemaakte beekloop met geschoren oevers, het vrijkappen en weer aanplanten van boomgroepen en het maken van doorkijkjes is juist een ode aan de Engelse stijl.

Landgoed Groeneveld heeft een oppervlakte van ongeveer 130 hectare. Een aantal lange wandel- en fietsroutes komt langs Kasteel Groeneveld. Maar ook de korte-afstandlopers komen aan hun trekken. Wandelpaden door het Engelse landschapspark rond Kasteel Groeneveld voeren langs boomgroepen, waterpartijen en weilanden. In samenwerking met Staatsbosbeheer worden ook wandelingen met de boswachter georganiseerd.

Xylotheek
Kasteel Groeneveld heeft een verzameling boomboeken. Het is één van de drie laatst overgebleven xylotheken in Nederland. Deze xylotheken worden alle toegeschreven aan Alexander Schlumbach (1772-1835), die ze in opdracht van koning Lodewijk Napoleon vervaardigde.

Een xylotheek is samengesteld uit alle mogelijke details van bomen en struiken. Deze werden in kleine onderdelen per soort gegroepeerd: zaadjes, een zaailing, bladeren, een tak, een knop, een bloem, stukken schors, stukjes hout, wortel, zaagsel en as. Vervolgens werd het keurig in een kistje verpakt op een bedje van mos.
Zo’n kistje moest natuurlijk het liefst van het hout van de betreffende boomsoort gemaakt zijn. Om het optisch een encyclopedisch aanzien te geven, kreeg het de vorm van een boek. Vandaar ook de naam xylotheek (xylos = Grieks voor hout). GPS wandeling

Voor gezinnen met grotere kinderen is nu een spannende GPS-wandeling beschikbaar.
Vanaf kasteel Groeneveld zijn er drie routes uitgezet:

- De Bosroute van 1,5 uur; route voor beginnende GPS-wandelaars of wandelaars met wandelwagens e.d. waarbij men de route ook helemaal over begaanbaar pad kan lopen
-De Avontuurroute van 1,5 uur; route die de mogelijkheid biedt van de paden af te gaan en dwars door bos en veld gaat
- De Vuursche route van 3,5 tot 4 uur; een pittige wandeling waarbij men afwisselend over paden en daarbuiten wandelt.

 

Bron en meer informatie: www.kasteelgroeneveld.nl

 


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 5063
Categorie: 
Utrecht
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
landschapspark, parktuin, GPS wandeling