Dark Mode On / Off

Amsterdam – Hortus Botanicus

hortus amsterdam

Hortus Botanicus Amsterdam | Een van de oudste botanische tuinen ter wereld.

De Hortus Botanicus Amsterdam is een van de oudste botanische tuinen ter wereld. In de tuin en de kassen groeien maar liefst 6.000 planten van ruim 4.000 soorten. De Hortus ligt in de Plantagebuurt, aan de rand van het hectische Amsterdamse centrum. Maar achter de 300 jaar oude toegangspoort is het alsof de stad haar adem even inhoudt.

Oorspronkelijk was de Hortus een medicinale kruidentuin, opgericht inhortus 1638 door het Amsterdamse stadsbestuur. De stad had net een pestepidemie achter de rug. Kruiden waren destijds van levensbelang, als basis voor medicijnen. In de Hortus bekwaamden artsen en apothekers zich in de receptuur.

Dankzij de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie breidde de Hortus zich in de 17e en 18e eeuw snel uit. De VOC-schepen brachten niet alleen kruiden en specerijen mee, maar ook exotische sierplanten. Enkele ’kroonjuwelen’ van de Hortus stammen uit deze periode, zoals de 300 jaar oude Oostkaapse broodboom.

Midden in dit levende museum ligt de Oranjerie met een van de mooiste terrassen van Amsterdam. Dit museumcafé heropende eind 2003 zijn deuren na een ingrijpende restauratie. Sindsdien verhuurt de Oranjerie twee zalen voor exclusieve feesten of vergaderingen.

Meer info: www.dehortus.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen