Volg ons via
 
 
 

Urk - Museum op Urk

Urk | De parel van Flevoland

Urk wordt wel de parel van Flevoland genoemd. En terecht! Het voormalige eiland Urk met zijn meer 1000- jarige geschiedenis, heeft een prachtige historische dorpskern waar het heerlijk wandelen is. Urk is bekend geworden als vissersplaats. Ondanks afsluiting van de oude Zuiderzee door middel van de Afsluitdijk is in het hart van Nederland een bloeiende vissersgemeenschap ontstaan. 

Museum Het Oude Raadhuis is gevestigd in het voormalige raadhuis van Urk, dat in 1905 door de architect J.F.L. Frowein is gebouwd. Van 1905 tot 1988 heeft het gebouw dienst gedaan als gemeentehuis. De linker- en rechtervleugel van het museum waren in de eerste tientallen jaren na de bouw ook nog in gebruik als respectievelijk burgemeesters- en dokterswoning. De collectie van het museum wordt door een groep enthousiaste vrijwilligers van de Vereniging Vrienden van Urk samen met de gemeente in stand gehouden.

Tot 1939 was Urk bijvoorbeeld een eiland in de Zuiderzee en in het museum kunt u dan ook aan de hand van verschillende exposities een beeld krijgen van de wijze waarop de Urkers geleefd hebben. Van de strijd om te overleven als armoedige eilandbewoners, tot een redelijke welstand die ze nu hebben als bewoners van een "eiland" aan de vaste wal. Urk kent ook een eigen dialect. Een eigen klederdracht. Urk leeft van het water, van de visserij. En juist die aspecten maken een bezoek aan het museum leerzaam en waardevol. 

Meer info: www.museum.opurk.nl


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2723
Categorie: 
Flevoland
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
museum, musea urk, van urk, het oude raadhuis urk, waar ligt urk