Volg ons via
 
 
 

Muiden - Forteiland Pampus

Midden in het IJmeer ligt de parel van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie: Pampus

Iedereen kent het gezegde ‘voor pampus liggen’. Handelsschepen uit Oost-Indië met specerijen, thee en zijde aan boord, kwamen letterlijk voor Pampus te liggen. Zij waren te zwaar beladen om over de zogenoemde ondiepte te varen. Daar wachtten zij tot ze werden gelost óf met het scheepskameel werden gelift, zodat zij verder konden. Toen eind negentiende eeuw de Stelling van Amsterdam werd gebouwd om de wereldhaven Amsterdam te verdedigen, kreeg het forteiland dat werd aangelegd de naam Pampus. 

Als een stille wachter in het IJmeer lag het eiland op de route naar Amsterdam om indringers over het water worden tegen
te houden. Gidsen op Pampus nemen u mee terug in de tijd en vertellen het bijzondere verhaal van 400 jaar Hollandse historie. 
In de Pampus Xperience is een interactieve presentatie ondergebracht. Met een druk op de knop komen de ruimtes tot leven. Als extraatje kunnen met de speciale Pampus-sleutels spannende games worden gespeeld waardoor de Stelling van Amsterdam tot leven komt. Ook kent Pampus een rijke evenementenkalender.

Op pampus.nl is altijd de laatste informatie over de agenda te vinden.
Sluit uw dag af in het Pampus Paviljoen met het mooiste uitzicht van Nederland. Geniet onder andere van heerlijke koffie, gebak, lunchgerechten en een uitgebreide borrelkaart. Het terras biedt een prachtig uitzicht over het IJmeer en alles wat langs komt varen.

Bezoekers met een eigen boot kunnen zonder entree te betalen terecht in het Pampus Paviljoen.


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1396
Categorie: 
Noord-Holland
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
pampus bezoeken, pampus eiland, forteiland pampus, veerboot pampus