Volg ons via
 
 
 

Drents Museum - Grootste 6de-eeuwse muntschat van Nederland

6de-eeuwse muntschat – die gerekend wordt tot de hoogtepunten van de museumcollectie – voor het publiek te zien in het Drents Museum.

Zevenenveertig gouden munten uit de Vroege Middeleeuwen. Dat is de unieke vondst die twee detectorzoekers dit voorjaar in Drenthe hebben gedaan. Het is de grootste muntschat ooit uit de 6de eeuw die in Nederland ontdekt is en daarmee is de vondst van nationaal belang. Na melding aan de provinciaal archeoloog heeft intensieve samenwerking tussen deze archeoloog en het Drents Museum ervoor gezorgd dat het museum in Assen de goudschat heeft verworven. Vanaf 20 juni is de nieuwste aanwinst – die gerekend wordt tot de hoogtepunten van de museumcollectie – voor het publiek te zien in het Drents Museum.

47 gouden munten

Onderzoek bij De Nederlandsche Bank heeft uitgewezen dat het in gewicht gaat om de grootste muntschat ooit van de 6de eeuw die in Nederland gevonden is. De 47 gouden munten zijn zogeheten ‘solidi’ en hebben elk een gewicht van meer dan 4 gram. De jongste munt in de goudschat is geslagen na 541. Over de context en de reden waarom de munten werden begraven, is nog niets bekend. Gezien de grote waarde zijn ze waarschijnlijk in het bezit geweest van iemand die tot de regionale elite behoorde.

Samenstelling divers

De ontdekte gouden muntschat is divers van samenstelling. De schat bestaat uit Laat-Romeinse, Byzantijnse, Ostrogothische en Merovingische/Frankische munten, geslagen in onder meer Constantinopel, Rome, Ravenna en Laon (Noord-Frankrijk). Uniek is dat een van  de Frankische munten de buste toont van de Merovingische koning Theodebert (534-548). Het nu gevonden exemplaar is, voor zover bekend, de eerste munt van deze koning die op Nederlandse bodem is gevonden.

Het merendeel van de munten, 38 stuks, is Byzantijns. Op de voorzijde hebben de meeste een beeltenis van de Byzantijnse keizer Justinianus (527-565). Losse Byzantijnse munten zijn wel vaker gevonden in Noord-Nederland, maar complete muntschatten zijn een zeldzaamheid.

  • Drents Museum
  • Assen

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 3440
Categorie: 
Drenthe
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
drents museum, openingstijden drents museum, drents museum parkeren, drents museum kinderen