Volg ons via
 
 
 

Schoonebeek - Olie-expo in historische zandstrooiboerderij

Nieuwe trekpleister in Drenthe | Permanente expo brengt oliewinning Schoonebeek in beeld

Schoonebeek en oliewinning zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In het Drentse oliedorp is vanaf mei 2014 een permanente expositie over aardoliewinning te bezoeken in de prachtig gerenoveerde museumboerderij vlakbij het centrum. Inwoners en toeristen leren op een interactieve manier alles over de komst van de oliewinning tot aan de moderne technieken van tegenwoordig. De boerderij met olie-expo is leuk en interessant voor kinderen en (groot)ouders.

Aardolie, Schoonebekers en technologie

In de historische zandstrooiboerderij ‘Zwaantje Hans-Stokman’s Hof’ in het hart van Schoonebeek komt de oliewinning tot leven. Bezoekers ontdekken door foto’s, films, animaties en door zelf dingen te doen hoe Schoonebeek is gegroeid van agrarische gemeenschap tot welvarend oliedorp. 

Het wordt duidelijk hoe aardolie miljoenen jaren geleden is ontstaan in de diepe ondergrond en hoe de Nederlandse Aardolie Maatschappij de olie sinds de jaren veertig tot heden uit de grond haalt. Schoonebekers vertellen hun persoonlijke verhalen over de komst van het oliewinningsbedrijf na de Tweede Wereldoorlog. En waarom zijn alle jaknikkers weggehaald en staan rondom het dorp nu high-tech ‘hoogrendementspompen’? 

Op een interactieve manier maakt de expo drie thema’s inzichtelijk:

  • de plek waar olie in de diepe ondergrond zit en hoe dit ooit is ontdekt; 
  • de historie van Schoonebeek sinds de komst van de olieindustrie; 
  • de innovatieve technieken van oliewinning vandaag de dag.

Toeristische trekpleister

De opgeknapte zandstrooiboerderij met olie-expo is een bijzondere trekpleister die absoluut een bezoek waard is tijdens een dagje uit in de omgeving van Schoonebeek. Vrijwilligers van oudheidkundige stichting ‘De Spiker’ heten bezoekers van harte welkom en demonstreren op verzoek de oude volkskunst van het zandtapijt strooien. 

De Zandstrooiboerderij is dagelijks te bezoeken tussen 13.00 en 17.00 uur van april t/m september aan de Burgemeester Osselaan 5 in Schoonebeek (zondags gesloten). 


Afbeeldingen
  • entree 2.jpg
  • schoonebeek 1.jpg
  • schoonebeek 2.jpg
Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2569
Categorie: 
Drenthe
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
nam schoonebeek, turfcafe schoonebeek, olie expo schoonebeek, bezienswaardigheden schoonebeek