Volg ons via
 
 
 

Kinderdijk | Rondvaartboot vernoemd naar Prins Friso

De nieuwe elektrische rondvaartboot van het Werelderfgoed Kinderdijk is vernoemd naar Prins Friso

Nieuwe rondvaartboot vernoemd naar Prins Friso 

De nieuwe elektrische rondvaartboot van het Werelderfgoed Kinderdijk is vernoemd naar Prins Friso die vorig jaar overleed. Prins Friso was beschermheer van de Hollandse Molen. Bij zijn overlijden stonden de molens van Nederland in de rouw als eerbetoon. Vrijwilligers van het Werelderfgoed Kinderdijk die de aanschaf en introductie van de boot hebben begeleid mochten de naam bepalen. De Prins Friso werd afgelopen vrijdag gedoopt door Jeanet de Jong, medewerkster van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk. De boot werd gedoopt en, samen met nieuwe steigers, een nieuwe expositie in Museummolen Nederwaard en een nieuwe Museummolen Blokweer feestelijk ingehuldigd door diverse andere betrokkenen zoals gedeputeerde Han Weber van de Provincie Zuid Holland, Fatih Ozdere, wethouder van de gemeente Molenwaard, wethouder Arjan Krijo van Alblasserdam. 

De financiering van de projecten is mede te danken aan het ‘investerings programma Waterdriehoek’, een effectieve samenwerking tussen de iconen Kinderdijk, de Biesbosch en Dordrecht, vervoerders over water, marketingorganisaties en betrokken overheden.

Han Weber onthulde voorafgaande aan de inhuldigingen nog een gerestaureerde molenbaard in het Bezoekerscentrum Wisboomgemaal. Deze molenbaard, de enige versiering aan de voor het overige zeer sobere molens, behoorde eens toe tot de Zesde Molen van de Overwaard. Op de baard staat het bouwjaar van de molen af te lezen: anno 1740. De ‘Prins Friso’ vaart langs nieuwe steigers bij de bezoekpunten van Kinderdijk. Daar kunnen toeristen op- en afstappen. De boot is ook geschikt voor minder-validen. In wat voorheen de Bezoekmolen werd genoemd is een nieuwe expositie ingericht. Daarin wordt middels een prachtige verzameling familiefoto’s het verhaal verteld van de familie Hoek. Die leeft en werkt al tien generaties op de molens van Kinderdijk.

Voor een betere spreiding van de vele toeristen en als aparte plek voor educatieve arrangementen is de wipmolen van de polder Blokweer heringericht. De molen heeft een buitenscheprad waardoor zijn functie goed te bekijken is voor leerlingen en andere leergierigen.

Met de vernieuwingen hoopt het Werelderfgoed Kinderdijk een bezoek aan het molengebied te verbeteren en te verdiepen. 

Foto Werelderfgoed Kinderdijk. De doop van de Prins Friso.

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2482
Categorie: 
Zuid-Holland
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
kinderdijk, kinderdijk molens, kinderdijk boottocht, kinderdijk adres, rondvaart kinderdijk