Volg ons via
 
 
 

Brugge - Arentshuis

Arentshuis | Schone Kunsten van de 15e tot de 21e eeuw.

Het Arentshuis

Het neoclassicistisch uitzicht van het Arentshuis dateert uit het laatste kwart van de 18de eeuw. Het ingangsportaal met de vier kolommen met palmbladkapitelen en andere verbouwingen in Egyptische empirestijl werden waarschijnlijk gerealiseerd naar aanleiding van Napoleons bezoek aan Brugge in 1810. Het zijn enkele van de weinige voorbeelden van Egyptomanie in Brugge.

De naam ‘Arentshuis’ verwijst naar de laatste privé-eigenaar, Aquilin Arents de Beerteghem, die het gebouw in 1872 had aangekocht. In 1909 kon de Stad Brugge het gebouw verwerven. Het werd onmiddellijk ingericht als tentoonstellingsruimte voor een selectie prenten en tekeningen uit de rijke Steinmetz-collectie. De Engelse verzamelaar John Steinmetz (1795-1883) had reeds in 1864 niet minder dan 17.000 werken aan de Stad Brugge geschonken om als basis te dienen voor een prentenkabinet.

Toen de Engelse kunstenaar Frank Brangwyn in 1936 een groot deel van zijn werk aan zijn geboortestad schonk, werd het Arentshuis omgedoopt tot Brangwynmuseum. Frank Brangwyn was niet alleen één van de meest productieve kunstenaars van zijn generatie (hij realiseerde naar schatting zo’n 12.000 werken!), maar bovendien één van de weinigen die zoveel verschillende kunsttakken met succes heeft uitgeoefend. Hij schilderde zowel met olieverf als met tempera en waterverf. Zijn getekend en geëtst oeuvre bezorgde hem een vooraanstaande plaats onder de grafici van zijn tijd. Verder ontwierp hij onder invloed van de Arts and Crafts beweging en van William Morris diverse gebrandschilderde glasramen, grote decoratieve panelen, meubelen, tapijten, keramiek en zelfs metalen voorwerpen en juwelen. Zijn oeuvre kan moeilijk bij een bepaalde kunstrichting of –school worden ondergebracht. Er zijn invloeden van het sociaal-realisme, de Wiener Secession, het Frans impressionisme, de Nabis, de Art Nouveau, Art Deco en het modernisme.

De veelzijdigheid van Frank Brangwyn komt in de tentoongestelde werken op de eerste verdieping van het Arentshuis goed tot uiting. Op het gelijkvloers organiseert het Groeningemuseum wisselende exposities.

Dijver 16 Brugge                 
Openingsuren en toegangsprijzen zie:  www.brugge.be


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1624
Categorie: 
Uitjes over de grens
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
arentshuis, musea brugge, frank brangwyn, groeningemuseum