Volg ons via
 
 
 

Brugge - Hospitaalmuseum

Hospitaalmuseum | Gebruiksvoorwerpen en kunstwerken die in het hospitaal werden gebruikt.

In de Brugse binnenstad zijn twee middeleeuwse hospitaalgebouwen omgevormd tot het Hospitaalmuseum.

Het Sint-Janshospitaal (nu Memling in Sint-Jan - Hospitaalmuseum) was ooit de grootste stedelijke instelling voor zieken, armen en behoeftigen. De broeders en zusters die er werkten, lieten heel wat verhalen, gebruiksvoorwerken en kunstwerken na. Deze zijn nog steeds bewaard op dezelfde plek. Meubilair, schilderijen, beeldhouwwerk en allerlei toegepaste kunsten zijn tentoongesteld in een gebouw die op een geschiedenis van 800 jaar kan bogen. Een apotheek met kruidentuinen en naslagwerken over geneeskunde maken de collectie af.

Memling in Sint-Jan is vooral beroemd om de meesterwerken van één van de gekendste Vlaamse Primitieven: Hans Memling.  Mariastraat 38 - 8000 Brugge. Meer info: www.brugge.be

De stichting van het Hospitaal van Onze-Lieve-Vrouw ter Potterie dateert van de 13de eeuw. De verering van een mirakelbeeld van Onze Lieve Vrouw bezorgde de kerk een bedevaartsstatuut. Het kerkinterieur werd daardoor uitgebreid en rijkelijk versierd. De museumcollectie toont gebruiksvoorwerpen en kunstwerken die in het hospitaal werden gebruikt. De indrukwekkende zilverschat is zeker de wandeling naar het "stillere Brugge" waard.

Potterierei 79 - 8000 Brugge. Meer info: www.brugge.be


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1933
Categorie: 
Uitjes over de grens
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
brugge hospitaalmuseum, museum in brugge, sint brugge, bezienswaardigheden brugge