Volg ons via
 
 
 

Geertruidenberg - Museum De Roos

Museum De Roos, gevestigd in het circa 500 jaar oude pand ‘De Roos’ aan de eeuwenoude met kinderkopjes bestrate markt van Geertruidenberg, de oudste stad van Holland.

Museum De Roos is gevestigd in het circa 500 jaar oude pand ‘De Roos’ aan de eeuwenoude met kinderkopjes bestrate markt van Geertruidenberg, de oudste stad van Holland. Het pand is een van de vele historische gebouwen aan de Markt, waar in het verleden bierbrouwers, handelaren en notabelen van de stad woonden. ‘De Roos’ is een oude 16e-eeuwse herberg, waar in 1589 de Spaanse veldheer Parma en de notabelen van de stad een drinkgelag hielden omdat de stad weer in Spaanse handen was gevallen. 

Ook verbleef Prins Frederik Hendrik hier tijdens de belegering van Breda in 1625. Eind 18e eeuw woonde er de Bergse dichteres Juliana de Lannoy, weer later vestigde Jasper de Bruijn zijn wijnhandel in het pand; diens kleinzoon, G.A.M de Bruijn, schonk ‘De Roos’ in 1921 aan de toenmalige gemeente Geertruidenberg onder voorwaarde, dat het gebruikt zou worden voor doeleinden van algemeen belang.

Op 4 april 2003 is Historisch Museum De Roos geopend. Een jaar later, in 2004, volgde de erkenning als officieel geregistreerd museum. De collectie bestaat uit: religieuze voorwerpen, 2 Secco’s, een zeer zeldzaam ijzeren zwaard met aan beide zijden ingelegde messing schrifttekens, prenten en schilderijen over De Slag bij de Doggersbank en Viceadmiraal Zoutman, de Bergse dichteres Juliana de Lannoy, schilderijen van Johan Mari Henri ten Kate en de Drie Bergse Schilders: Jacq Stal, Jo Jaspers en Jan Hubertus. 

In de Bibliotheek bevinden zich o.a. 4 Groot Charterboeken. Voor kinderen zijn er 2 speurtochten beschikbaar. 

Zie voor meer info onze website: www.museumderoos.nl

MUSEUM DE ROOS
Markt 46
Geertruidenberg                                       


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1769
Categorie: 
Noord-Brabant
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
museum de roos geertruidenberg, historisch museum de roos, openingstijden museum de roos