Volg ons via
 
 
 

De Enkhuizer Almanak

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Zo Hollands als een tulp in een klomp
Een kordate overlever
Stokoud en springlevend
Vriendelijk, verrassend en traditioneel
Verguisd als folklore, vermaard om zijn autoriteit
Een uniek boekje, elk jaar weer
De oudste nog verschijnende almanak ter wereld!


Een beknopt historisch overzicht
Laten we even teruggaan in de tijd; naar de Middeleeuwen. Er waren toen maar weinig mensen die konden lezen of schrijven. De meeste boeren en buitenlui, zoals de marktkoopman, de visser, de schipper en de smid moesten zich, als het ging om communicatie op papier, behelpen met hele eenvoudige middelen.

Losse prentjes waarop voorlichting werd gegeven over allerlei belangrijke zaken en waarop talloze nuttige wenken in beeld werden gebracht, waren toen de schriftelijke communicatie-middelen voor de `gewone' man. Deze losse prenten, getekend of gedrukt, worden beschouwd als de voorlopers van de almanak. Het betroffen niet alleen afbeeldingen van heiligen, gedeelten uit de bijbel, maar vooral primitief geïllustreerde tabellen met daarop de feestdagen, marktdagen, schijngestalten van de maan en de tekens van de dierenriem.

De analfabeten konden dan letten op symbolen en tekens in die tabellen, zodat ook zij wisten wanneer het veemarkt was, en volle maan en Vastenavond en Pasen.

Wie de kunst van het lezen machtig was, kon zijn inlichtingen putten uit de geschreven almanakken. Het is nooit vastgesteld wanneer de geschreven almanak voor het eerst is verschenen. Zij werd door de kloosterlingen gemaakt en vooraan in de mis- en kerkboeken gelegd, zodat iedereen kon zien welke heilige dagen gevierd moesten worden.

Enkhuizer Almanak museum
Nieuwsgierig naar de oorsprong en ontwikkeling van de Enkhuizer Almanak?
Bezoek het Enkhuizer Almanak Museum en combineer het met een (culinair) dagje uit in het pittoreske Enkhuizen.  Meer info: www.enkhuizer-almanak.nl

bron: enhuizer-almanak


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1578
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
prenten, tabellen, feestdagen
Meest gelezen
Aanbiedingen Lezen
Er zijn geen items beschikbaar.