Volg ons via
 
 
 

Roel Janssen - Fout goud

De goud-claim krijgt opnieuw ruchtbaarheid door Fout goud – het nieuwe boek van Roel Janssen. De auteur gebruikt deze historische gegevens voor het plot van zijn nieuwe thriller.

Roel Janssen - Fout goud

Zwitserland beschikt nog over ruim 61.000 kilo goud dat de nazi’s in de bezettingstijd uit Nederland hebben afgevoerd. Tussen oktober 1940 en februari 1945 is het goud afgevoerd van De Nederlandsche Bank naar de Reichsbank in Berlijn. De Reichsbank heeft omstreeks 122.000 kilo Nederlands goud verkocht aan de Zwitserse centrale bank. Na de oorlog heeft Zwitserland slechts een klein deel van het goud dat door de nazi’s was geroofd uit Nederland en andere bezette landen, teruggestort. 

Pogingen van Nederland om het niet-gerestitueerde goud terug te krijgen heeft Zwitserland altijd afgewezen. Formeel heeft Nederland zijn claim gehandhaafd, maar in 2000 besloot het tweede paarse kabinet van verdere pogingen tot teruggave af te zien. Hieraan is geen ruchtbaarheid gegeven en ook de Tweede Kamer is er nooit over geïnformeerd. De huidige waarde van het Nederlandse oorlogsgoud dat in Zwitserland ligt, bedraagt ongeveer 2 miljard euro.

Uitg. Cargo


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 844
Categorie: 
Thrillers en detectives
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
fout goud, nederlandse bank, reichsbank, roel janssen, oorlogsgoud
Meest gelezen
Aanbiedingen Lezen
Er zijn geen items beschikbaar.