Volg ons via
 
 
 

Mieke Heijerman - Verhalen van Leven

Verhalen van Leven | Twaalf ouderen, twaalf levensovertuigingen

Mieke Heijerman - Verhalen van Leven

Voor een tevredenheidsonderzoek interviewde Mieke Heijerman bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen. Dat waren vaak interessante gesprekjes, maar de tijd om dieper het gesprek in te gaan ontbrak. Tot het idee opkwam om een bundel te maken met levensverhalen van ouderen. Dat gaf die ruimte wél. Daarnaast zocht Mieke naar inspirerende voorbeelden van ouder zijn. Hoe kijken mensen terug op hun leven? Hoe is het om in de allerlaatste levensfase aangekomen te zijn? In twaalf interviews zijn uiteenlopende antwoorden op deze vragen te vinden. Want de twaalf portretten in Verhalen van leven weerspiegelen een palet aan levensovertuigingen, inclusief het atheïsme.

Voor ouderen kan het vertellen van het levensverhaal letterlijk een zinvolle bezigheid zijn. Het kan helpen om het eigen leven in een bepaald perspectief te zien, om rode draden te ontdekken. Het is helend om stil te staan bij alles wat goed en mooi is geweest en het kan rust geven om ook de schaduwkanten onder ogen te zien. 

Voor mensen die te maken hebben met ouderen (verzorgenden, maar natuurlijk ook familieleden) is het aanhoren van dat levensverhaal een boeiende reis. Je krijgt wellicht dingen te horen die je nooit hebt geweten. Het werkt verbindend om daar de tijd voor te nemen. 

Wanneer je de verhalen optekent, blijft er bovendien een mooi document bewaard voor latere generaties. Het laatste hoofdstuk in de bundel Verhalen van leven bevat aanwijzingen en tips om zelf met levensverhalen van ouderen aan de slag te gaan.  

Mieke Heijerman (1961) is ongebonden theologe en werkt als geestelijk verzorger in de ouderenzorg. Daarnaast heeft ze een coachingspraktijk aan huis in Houten  (www.miekeheijerman.nl ) van waaruit ze eveneens lezingen en workshops verzorgt, ook naar aanleiding van dit boek. Ze is moeder van twee volwassen zonen. In 2005 verscheen haar autobiografie ‘Gezicht gevonden’.

Uitg. Oase Media


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1149
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
verhalen, levensverhaal, verhalen van leven, ouderenzorg, ouderen, nieuwe boeken 2013
Meest gelezen
Aanbiedingen Lezen
Er zijn geen items beschikbaar.