Volg ons via
 
 
 

Donna Tartt - Het puttertje

De nieuwe, langverwachte roman van Donna Tartt: Het puttertje is verschenen.

Donna Tartt - Het puttertje

De nieuwe, langverwachte roman van Donna Tartt: 'Het puttertje' is verschenen. De Bezige Bij heeft de wereldpremière van deze roman, de Amerikaanse editie verschijnt een maand later. 

Het puttertje
De titel van Tartts nieuwe roman is ontleend aan het gelijknamige schilderij van de Delftse meester Carel Fabritius uit 1654. Het werk bevindt zich in de collectie van het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis in Den Haag.

Het puttertje speelt een centrale rol in de roman, die verteld wordt vanuit de New Yorkse jongen Theo Decker. Hij vertelt de lezer vanuit een Amsterdamse hotelkamer hoe hij in de ban raakt van het schilderij van Fabritius. Uiteindelijk doet dit hem in de onderwereld van de kunst belanden.
Carel Fabritius was een leerling van Rembrandt. In 1654 schilderde hij op klein doek een distelvink. Deze vogeltjes waren vanouds populair als huisdier. Vaak werd distelvinken een kunstje geleerd: met een emmertje moesten ze zelf hun drinkwater putten uit een bakje of glas. Daaraan dankte het vogeltje ook zijn bijnaam: puttertje. Dit schilderij is een van de circa twaalf werken die bekend zijn van de jonggestorven Fabritius. Hij schilderde het vlak voordat hij in 1654 omkwam bij de ontploffing van een buskruitmagazijn in zijn woonplaats Delft. Hierbij ging ook het grootste deel van zijn werk verloren.

Uitg. De Bezige Bij

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1439
Categorie: 
Romans
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
donna tartt, het puttertje, boeken top tien, nieuwe boeken, top boeken
Meest gelezen
Aanbiedingen Lezen
Er zijn geen items beschikbaar.