Volg ons via
 
 
 

Debby Kowsoleea - Madzy

Madzy - Eerste roman van Debby Kowsoleea

Debby Kowsoleea schreef met Madzy een geestige, eigenwijze feelgoodroman over een dwars, maar ook onverbeterlijk romantisch meisje dat er met onverwoestbare humor en zelfspot achter komt dat de wereld veel groter is dan ze altijd heeft gedacht.

Fragment: ‘Ik heet Madzy. Echt waar. En het ergste is, ik word nog zo genoemd ook. Madzy is dehoofdpersoon uit een ‘historische roman’, De roos van Dekama, geschreven door een knar die Jacob van Lennep heet. Ik heb het boek niet gelezen, ik kijk wel uit, maar mijn vader heeft me verteld dat Madzy, die roos dus, een beeldschone Friese erfdochter is voor wie twee edelkapen bereid zijn elkaar de hersens in te slaan. Vraag niet wat mijn ouders heeft bezield om me met een dergelijke naam op te knappen. We zijn niet eens Fries. Beeldschoon ben ik ook niet. Ik ben lang en spichtig, met puntknieën en puntellebogen, waarmee ik in de tram altijd iemand tussen zijn ribben por of bijna een oog uitprik, met die ellebogen dan. Ik heb een steekneus en een enorm grote mond – letterlijk en figuurlijk volgens mijn broer – en sprieterige melkboerenhondenhaar, waar mijn flaporen doorheen steken. Probeer haar even voor je te zien: Madzy, de schone roos van Dekama.

Gelukkig heb ik geen aanleg voor een minderwaardigheidscomplex, zelfs niet voor bescheidenheid, en ik zal me ook zonder schoonheid wel door het leven slaan. Maar de naam Madzy is een vlag op een modderschuit. Nou ja, ik mag nog blij zijn: die Van Lennep schijnt ook een boek te hebben geschreven dat Klaasje Zevenster heet.’ 

De stemming in het toch al niet al te harmonieuze gezin Heuerts bereikt een dieptepunt wanneer Madzy, de zestienjarige dochter des huizes, thuiskomt met een kerstrapport waar de honden geen brood van lusten en haar broer na een hooglopende ruzie met slaande deuren het huis verlaat. Vader en moeder Heuerts weten niet meer wat ze aan moeten met hun weerspannig gebroed. Dan verschijnt er onverwachts een magere, roodharige jongen ten tonele die alle gezinsleden om zijn pink windt. Binnen een paar weken zet hij de familieverhoudingen compleet op hun kop, en wanneer het nieuwe jaar begint, ziet de toekomst er niet alleen voor Madzy, maar ook voor de rest van het gezin er heel anders uit...

Debby Kowsoleea volgde een opleiding aan de Amsterdamse Theaterschool. Na jarenlang als danseres en actrice bij verschillende theatergezelschappen te hebben gewerkt, raakte ze in de journalistiek verzeild. Ze werkt (e) als nieuwslezer bij onder meer de NOS, RTL Nieuws en BNR Nieuwsradio. Madzy is haar eerste roman.

Uitg. Thomas Rap
Verschijnt 6 oktober 2011


Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1282
Categorie: 
Romans
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
boek, cpnb, tweedehands boeken, Madzy, kowsoleea
Meest gelezen
Aanbiedingen Lezen
Er zijn geen items beschikbaar.