Volg ons via
 
 
 

Stripstift publiceert eerste posthume boek van Jan Blokker

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Meester Van Kwikschoten en de speelfilm, geschreven door Jan Blokker en getekend door Rupert van der Linden. Het boek werd van een inleiding voorzien door Bas Blokker.
 
De op 7 juli van dit jaar overleden Jan Blokker en de inmiddels 80-jarige Rupert van der Linden maakten het verhaal in 1961/1962 als feuilleton voor Algemeen Handelsblad. ‘Het boek geeft een tijdsbeeld van de Nederlandse speelfilmwereld in de vroege jaren 1960. Het bevat legio verwijzingen naar toen actuele gebeurtenissen waar Jan Blokker kritiek op wilde leveren. Het is een tamelijk swingend avontuur, vooral vanwege de dynamiek in Van der Lindens tekeningen’, aldus Bas Blokker. Jan Blokker heeft nog meegewerkt aan de productie van dit boek.

Jan Andries Blokker (Amsterdam, 1927-2010) was schrijver, journalist, scenarist, televisiemaker, soms alles tegelijkertijd. Hij werd vooral bekend als schrijver van columns in eerst Algemeen Handelsblad, daarna De Volkskrant en ten slotte Nrc.next. Hij brak zijn studie Nederlands en Geschiedenis af voor een baan als verslaggever bij Het Parool in 1952. Twee jaar later stapte hij over naar Algemeen Handelsblad, waar hij op de kunstredactie vooral over film ging schrijven. Hier bedacht hij in 1961 ook de stripfiguur mr. D. van Kwikschoten Azn, waarvoor hij samenwerkte met Rupert van der Linden. In de jaren 1960 ging hij werken als hoofd informatieve televisie bij de VPRO. Aan het eind van de jaren 1970 werd hij adjuncthoofdredacteur van De Volkskrant. In zijn loopbaan kreeg hij vele prijzen voor zijn boeken, zijn filmscenario's en voor zijn bijdragen aan de cultuur in Nederland.

Rupert van der Linden (’s-Gravenhage, 1930) startte zijn carrière bij de Stichting Nederlandse Onderwijs Film. In 1958 maakte hij voor hen De goochelaar ontgoocheld. Begin jaren 1960 leerde hij Jan Blokker kennen. Samen maakten ze tussen 1961 en 1963 tien verhalen van Mr. Van Kwikschoten. Later maakte hij stripachtige rebussen voor Algemeen Handelsblad en De Volkskrant, en voor Het Vrije Volk politieke cartoons onder de titel Het orakel ASOP. Ook bleef hij tekenfilms maken, zoals De bloemen en Mister X (1969). In de jaren 1970 maakte hij Café de la Paix voor NRC Handelsblad, tekeningen van cafébezoekers met tekst van Henk Hofland. Van der Linden illustreerde ook sprookjesboeken en maakte talloze schaaktekeningen. Medio jaren 1980 bedacht hij voor De Volkskrant nog een serie tekeningen over lezende mensen. Daarna legde hij zich vooral toe op de schilderkunst.

Mr. Van Kwikschoten en de speelfilm kwam tot stand op initiatief van het Nederlands Filmfestival en NRC Boeken en is mede mogelijk gemaakt door het Nederlands Fonds voor de film.

Technische info
Titel Mr. Van Kwikschoten en de speelfilm
Tekst Jan Blokker
Tekeningen Rupert van der Linden
Inleiding Bas Blokker

ISBN 978-90-74539-39-5
Omvang 80 pagina’s, zwart/wit
Verkoopprijs € 12,95

Distributie Strips in voorraad, Amsterdam
Te koop via www.stripstift.nl en www.nrc.nl

Informatie uitgever@stripstift.nl

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 921
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
kunst, cultuur, media
Meest gelezen
Aanbiedingen Lezen
Er zijn geen items beschikbaar.