Volg ons via
 
 
 

75 Boekenweken

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Het is 1932, de week van 7 tot 14 mei. Voor het eerst is er een Boekenweek. De initiatiefnemers waren bezorgde uitgevers en boekverkopers. De jaren twintig hadden de radio opgeleverd en een explosie van het bioscoopbezoek. De uitgevers en boekverkopers zochten naar een middel om zich tegen die nieuwigheden teweer te stellen. Geld voor permanente reclamecampagnes was er niet. Vandaar een actie van beperkte duur waarop elke boekverkoper naar eigen zin en smaak kon inhaken. De Book Week die in die jaren in de Verenigde Staten werd gehouden, diende als voorbeeld.

Eerste probeersel
Op 15 november 1930 was er al een Dag van het Boek gehouden. Die dag lag er in de winkels een geschenkboekje te wachten op de goede klanten. Maar één dag bleek te kort om alle inspanningen te laten renderen. Vandaar de stap naar een week. En dan bij voorkeur in een periode waarin het in de boekwinkel meestal rustig is. Zo kwam de eerste Boekenweek te vallen op die meidagen in 1932.

Een week van elf dagen
Na de eerste keer is er regelmatig aan duur en tijdstip van de Boekenweek gesleuteld. Het huidige stramien bestaat sinds 1984. Omdat zaterdag veruit de drukste dag in de winkels is, bevat de Boekenweek twee zaterdagen. En om zoveel mogelijk mensen ervan te kunnen doordringen dat het weer Boekenweek is, zijn er voorafgaand aan de eerste zaterdag een paar aanloopdagen. Om diezelfde reden is er ook het Boekenbal, op de avond voor de eerste winkeldag.

Commissie, bureau, stichting
Het zijn de verschillende branche-organisaties voor uitgeverij en boekhandel die altijd voor de organisatie van de Boekenweek gezorgd hebben. Lang liep dat via een commissie van vakgenoten, de Commissie voor de Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). Na de oorlog werd er een bureau in het leven geroepen voor de uitvoering van de plannen van de commissie. Dit bureau werd in 1983 in een zelfstandige stichting ondergebracht, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. Deze stichting heeft de branche-organisaties van uitgevers en boekverkopers als haar founding fathers. In 2001 hebben de bibliotheken zich daarbij gevoegd. Sinds 2005 staat deelname aan de Boekenweek open voor elke retailer, offline of online, die het hele jaar door minimaal duizend boektitels in het assortiment heeft.

Oorlogsjaren
De eerste Boekenweek in 1932 had bij continue voortzetting in 2010 de 79ste editie moeten opleveren. Dat we nu pas aan de 75ste editie toe zijn, heeft met de Duitse bezetting te maken. In de jaren 1942 t/m 1945 is er geen Boekenweek gehouden. Die Boekenweken hadden alleen door kunnen gaan met een door de bezettingsautoriteiten goedgekeurd Boekenweekgeschenk. En naarmate de oorlog langer duurde was iedereen te berooid en uitgeput om nog aan een feestje als de Boekenweek te kunnen denken.

Herhaling en variatie
In 1946 is de draad weer opgepakt. Meer dan wat ook heeft herhaling de Boekenweek sterk gemaakt, ieder jaar een beetje. En dat in combinatie met de broodnodige variatie. Bijvoorbeeld variatie in de inhoud van het jaarlijkse Boekenweekgeschenk. Sinds 1984 is het Boekenweekgeschenk een nieuwe korte roman van een literair auteur. De uitnodiging om het te schrijven wordt door auteurs als eervol ervaren. Daarnaast is er variatie in de thema’s die in de loop der tijd aan de Boekenweek werden verbonden. Die thema’s bieden de boekhandel een prima aanleiding om ook het oudere aanbod van de uitgevers onder de aandacht te brengen. Tegelijk vinden de thema’s ruime weerklank in de bibliotheken en de media. Intussen laat het publiek zich door de thema’s minder sturen. Van de boeken die tijdens een Boekenweek verkocht worden, valt nooit meer dan 15% binnen het thema van dienst.

Dominee en koopman
De Boekenweek is altijd een mix van culturele en commerciële elementen geweest. Diezelfde mix zit ook in het boek, daarom is het een organische mix. Het culturele belang van de Boekenweek zit er in dat eens per jaar de aandacht van het publiek gevraagd wordt voor het belang van literatuur en het plezier van het lezen. Eens per jaar kom je het boek niet alleen tegen in de etalage van de boekwinkel, maar ook in talkshows, columns en blogs. Als het aan de CPNB ligt, hoe meer hoe liever. Auteurs treden overal in het land op, laten zich interviewen, lezen voor, signeren. In 1932 bestonden er minder media en minder podia, maar toen werkte het ook al zo. Daarom is de Boekenweek het oudste culturele evenement van Nederland.

Unicum
De Boekenweek is een sterk evenement. Ook in jaren dat boekverkopers en uitgevers vechtend met elkaar over straat rolden en de CPNB zich in crisis bevond, stond het doorgaan van de komende Boekenweek buiten kijf.
En het is een evenement dat uniek in de wereld is. Afgaande op de oplage van het Boekenweekgeschenk is het bereik van de Boekenweek intussen gegroeid tot één op de acht gezinnen in Nederland. Iets waaraan uitgevers en boekverkopers uit andere landen zich vergapen.

Meer info: www.boekenweek.nl

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 2560
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
cpnb, boekenweekgeschenk, boekenweek, boeken top tien
Meest gelezen
Aanbiedingen Lezen
Er zijn geen items beschikbaar.