Volg ons via
 
 
 

Guernsey in de belangstelling door bestseller

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Mary Ann Shaffer en Annie Barrows - Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey

Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey. Ondanks (of dankzij) deze lange titel is dit boek een enorme verkoophit. Het speelt zich af op Guernsey en dat heeft het Kanaaleiland gemerkt in het aantal bezoekers.

De recensies liegen er niet om, zoals: 'in deze roman worden de oorlogsjaren en menselijke relaties op een indringende wijze blootgelegd. Soms schrijnend, maar steeds wel hoopgevend', of: 'leest als een trein. Met veel gevoel en emotie wordt het verhaal van de eilandbewoners verteld, wat me regelmatig kippenvel en tranen bezorgd. Zonder dramatisch te worden, weet de schrijfster een prachtig verhaal te vertellen. Puur en zonder al te veel franjes worden de personages neergezet en sluit je ze in je hart. Dit boek mag je gewoon niet laten liggen!'

Dit zijn slechts enkele fragmenten uit de uitstekende recensies die dit boek ook in Nederland van toonaangevende media mocht ontvangen. Het is geschreven door de onbekende Amerikaanse Mary Ann Schaffer en vanwege ziekte afgemaakt door haar nicht Annie Burrows. De auteur besloot tijdens een verblijf in Londen in 1980 een uitstapje naar Guernsey te maken. Door mist strandde zij hier en gebruikte de tijd om in de fascinerende geschiedenis van het eiland te duiken. Toen zij door de leesclub waar zij lid van was uitgedaagd werd een boek te schrijven resulteerde dit ‘The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society’. Mary Ann Schaffer overleed in 2008, wetende dat dit, haar enige boek, uitgebracht ging worden in dertien landen.

Juliet, de hoofdpersoon, is een jonge schrijfster uit Londen die na de oorlog in contact komt met een aantal bewoners uit Guernsey dat een leesclub vormt. De leesclub bleek tijdens de Duitse bezetting een dekmantel te zijn voor allerlei illegale activiteiten. Juliet raakt gefascineerd door de verhalen en de kleurrijke karakters van de leden van het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey en besluit af te reizen naar Guernsey. Langzaam maar zeker wordt duidelijk wat de eilandbewoners tijdens de oorlog hebben meegemaakt en hoe hun vriendschappen, saamhorigheid en onderlinge relaties tijdens de Duitse bezetting op de proef werden gesteld.

Het boek is overal in Europa erg goed ontvangen, maar in Amerika was het een absolute bestseller. En dat hebben ze gemerkt in Guernsey, waar vooral de toegenomen interesse vanuit Amerika zeer goed merkbaar was. Guernsey verwacht met het uitkomen van de paperback editie in Europese landen extra door het boek geïnspireerde bezoekers te verwelkomen. Guernsey heeft dan ook een bijzondere geschiedenis te vertellen over de oorlogsjaren, waar zij als eiland voor de kust van Frankrijk maar verbonden aan Engeland een heel speciale rol in speelden. Dit alles is verweven met het eiland en ook te zien in het German Occupation Museum of bijvoorbeeld het German Underground Hospital. Maar het is vooral de sfeer op Guernsey, het eilandgevoel, de excentrieke personages en de ongerepte natuur dat zo treffend wordt weergegeven en wat de bezoeker aan Guernsey onmiddellijk zal herkennen.

Informatie over het boek op de site van de uitgever Artemis http://www.uitgeverijartemis.com/result_auteur.asp?Auteur=78

Algemene toeristische informatie over Guernsey op www.visitguernsey.com

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 1474
Categorie: 
Romans
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
oorlogsroman, boeken, guernsey
Meest gelezen
Aanbiedingen Lezen
Er zijn geen items beschikbaar.