Volg ons via
 
 
 

Mart Smeets - Het laatste geel

Geen samenvatting aanwezig bij conversie.

Dertig renners over de hoogtijdagen van het Nederlandse wielrennen

De Tour van 1989 kende een buitengewoon spannende eindstrijd tussen Greg Lemond en Laurent Fignon. De paar seconden verschil in het eindklassement staat nog steeds in de boeken als het kleinste verschil ooit tussen de nummers een en twee. Maar die Tour is om veel meer redenen het memoreren waard.

Erik Breukink won in de proloog de gele trui, en is daarmee de laatste Nederlander die deze trui om de schouders had. Er reden dat jaar maar liefst dertig Nederlanders mee, een recordaantal. En ze waren zéér succesvol: Gert-Jan Theunisse en Steven Rooks wonnen belangrijke etappes, Rooks won het combinatieklassement en Theunisse de bolletjestrui en beiden eindigden in de top-10; Mathieu Hermans won een etappe in de sprint en Jelle Nijdam behaalde twee ritzeges; de Nederlandse PDM-ploeg won het ploegenklassement en PDM-renner Sean Kelly won zowel de groene als de rode trui. ‘We’ deden serieus mee in die dagen en dat leidde in ons land tot een ware Tourkoorts.

Mart Smeets keert met alle hoofdrolspelers, behalve de inmiddels overleden Johannes Draaijer, terug naar de hoogtijdagen van het Nederlandse wielrennen. Ze spreken over hun beleving van de Tour van ’89, hun dromen en ambities en teleurstellingen, over epogebruik en over hun leven sindsdien. Het laatste geel staat boordevol schitterende persoonlijke verhalen.

Mart Smeets - Het laatste geel
Uitg. Nieuw Amsterdam

Nuttig? Als je dit artikel waardevol vindt, klik dan links op het +1 icoontje om onze site te helpen.
Laat een bericht achter
De naam die je hier invult wordt weergegeven bij de reactie.
Je e-mail adres is nodig voor het verwerken van de reactie, maar wordt niet getoond op de website.
ReCaptcha wordt gebruikt om het plaatsen van spam op deze website tegen te houden. Hiermee kunnen we mensen onderscheiden van malafide scripts.
Door: Redactie
Hits: 826
Categorie: 
Overig
Artikel acties:
 Plaats jouw tip
Print Print
 Reageer


Tags:
wielrennen, gele trui, Tour de France, sport
Meest gelezen
Aanbiedingen Lezen
Er zijn geen items beschikbaar.