Dark Mode On / Off

Maak de juiste financiële keuze

maak een juiste financiële keuze

Deze financiële keuzes had ik veel eerder moeten maken

“Dit had ik jaren eerder moeten doen”? Dat is een gedachten die je vast wel eens hebt gehad. Hieronder hebben we een 5-tal financiële acties voor je op een rij gezet. Door deze te lezen kan je eventueel meer geld kan creëren. Het mooie is: je kan er deze maand nog mee starten.

1. Hypotheekrente omlaag?

Ben je in bezit van een eigen huis en zit daarbij een hypotheek? Dan is het mogelijk dat je een zogenoemde ‘tophypotheek’ hebt. Jargontaal voor een hypotheek die op het moment van afsluiten meer dan 100% was van de waarde van je huis. Om dit extra risico te dekken, rekent je geldverstrekker een risico-opslag op je hypotheekrente.

Het mooie nieuws daarbij is dat: die opslag kan vervallen als je woning meer waard is geworden. Of als je flink hebt afgelost. Dat kan je zo maar een half procent rente schelen.

Bijvoorbeeld als je een rente van 3,5% neemt met daarbij een hypotheekbedrag van € 250.000 is het verschil per jaar ruim € 800 euro (dit is op basis van een annuïteitenhypotheek, zonder rekening te houden met de hypotheekrenteaftrek). Dat geld kun je mooie aan andere dingen besteden.

Niet alle geldverstrekkers passen de risico-opslag automatisch aan. Onze tip is om ze daarom zelf erop te wijzen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een recente WOZ-waardering van de gemeente. Of de opslag kan verdwijnen, hangt ook af van de voorwaarden van je hypotheek. De ene geldverstrekker past de opslag alleen aan het einde van een rentevaste periode aan, de ander doet dit tussentijds.

2. Creëer een overzicht voor 2018

In de komende periode krijg je weer allerlei jaaroverzichten. Bijvoorbeeld de jaaropgave van je werkgever, een overzicht van je zorgkosten, de opgave van je erfpachtcanon en de betaalde premies voor lijfrenten. Deze overzichten heb je nodig voor je belastingaangifte.

Al die papier of email kunnen gaan slingeren. Ze verdwijnen altijd tussen de overige papieren. Als het dan tijd is om de belastingaangifte te doen, moet je goed zoeken naar de papieren en kan je ze uiteraard niet vinden. Daardoor kan het zijn dat je vergeet bepaalde aftrekposten op te nemen, zonde. Maak daarom vandaag nog een map ‘overzichten 2018’. Daar stop je direct alle papieren die hiervoor relevant in de map.

Het kan zijn dat je overzichten digitaal ontvangt. Geen probleem, maak op je computer een mapje met dezelfde naam. Verplaats de documenten direct na ontvangst naar deze speciale map. Zo heb je alle papieren bij elkaar als je aangifte moet doen en mis je geen belangrijke aftrekposten.

3. Sluit een overlijdensrisicoverzekering af

Je wilt je naasten verzorgd achterlaten, ook financieel. Maar heb je dat wel goed geregeld? Wat betekent het financieel gezien voor je gezin als jouw inkomen morgen wegvalt? Als je vermogen hebt opgebouwd, komt dat na je overlijden uit je nalatenschap vrij. Je naasten kunnen hun levensstijl dan voorzetten.

Heb je nog geen vermogen opgebouwd? Sluit dan een overlijdensrisicoverzekering af. Voor een premie van ongeveer € 10 per maand sluit je een verzekering af die bij je overlijden € 100.000 uitkeert aan de door jou aangewezen begunstigde. De hoogte van de premie is afhankelijk van je leeftijd en gezondheid. Zo zorg je voor financiële zekerheid voor je naasten, tot je zelf genoeg vermogen hebt opgebouwd.

4. Bekijk je secundaire arbeidsvoorwaarden

Afvallen of fitter worden, wie roept het niet in het nieuwe jaar. Via je werkgever zijn er vaak vele programma’s om medewerkers fit te houden. Om jou als medewerker fit te houden, hebben veel werkgevers in de arbeidsvoorwaarden mogelijkheden opgenomen om gratis of tegen lage kosten te sporten. Sluit bijvoorbeeld met korting een abonnement af op de sportschool of word lid van een sportvereniging. Leuk extraatje: soms geldt die korting zelfs voor je hele gezin!

5. Beginnen met beleggen

Met sparen en beleggen kun je op lange termijn vermogen opbouwen zonder dat je er veel moeite voor hoeft te doen. Je profiteert dan van rente (bij sparen) of rendement (bij beleggen). Maar de rente is op dit moment erg laag, waardoor beleggen interessanter kan zijn dan sparen. Bij beleggen loop je meer risico, maar heb je wel kans op een hoger rendement dan bij sparen.

Voor veel mensen is de drempel om te starten met beleggen hoog. Omdat beleggen ingewikkeld lijkt, of omdat men denkt dat er een groot startbedrag nodig is. Maar niets is minder waar. Er zijn genoeg partijen waar je met een klein bedrag kunt beginnen met beleggen om op die manier meer vermogen op te bouwen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen